Събота, 27 Апр 2024
    
Бизнес Бургас

Близо 40 работодатели се борят за вниманието на безработните от общината и региона

  20.03.2024 11:56  
Близо 40 работодатели се борят за вниманието на безработните от общината и региона

Търсят се навити да работят в туризма на всички позиции

37 работодатели участваха в специализираната трудова борса в сферата на туризма. Работните места, за които се търси персонал са между 300 и 400.

Татяна Николова, директор на Бюрото по труда в Бургас,  заедно с областния управител Пламен Янев откриха първата за годината трудова борса в Бургас.

Директорката на Бюрото по труда  коментира, че няма нищо по-различно в тазгодишната специализирана в областта на туризма трудова борса: „Поканили сме всички работодатели в сферата на туризма, които ще обявяват работни места по южното Черноморие. Борсата е една от възможностите за безработните лица да се запознаят с работодателите и  работните места, които се предлагат.

Проблемът е наистина в това, че наистина има дефицит на работници, който е и за цялата страна, а не само за нас. Ниска е безработицата в Община Бургас, а и в областта и работодателите трудно намират хора в тази сфера. Хубавото е, че тези работни места се обявяват в цялата страна  и могат към тях да се насочват безработни от вътрешността на страната“, коментира , допълвайки, че най-рано правят борсите си бюрата по труда по Черноморието, заради това, че набирането на персонал за туризма тръгва още от началото на март. По наблюдения от работещите в Бюрото по труда най-много се търсят работници в сферата на ресторантьорството – готвачи, сервитьори, бармани, работници кухня.

Областният управител Пламен Янев пожела на участниците „На добър час“, подчертавайки, че „тя се налага като място, където работодатели и търсещи работа могат да говорят за конкретни позиции, да споделят кой какво търси, за да може пазарът да продължи да се развива“.