Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас Спорт

След недоволство на клубове! Ревизират финансирането на спорта в Бургас

  17.03.2024 17:43  
След недоволство на клубове! Ревизират финансирането на спорта в Бургас

Бюджет. 24 председатели на отбори излязоха с протестно писмо, администрацията и Спортната комисия подготвят промени

 

Георги РУСИНОВ

 

Темата с финансирането на спорта в Бургас винаги е била една от най-щекотливите всеки път, когато се приема бюджетът на общината. И тази година не мина без недоволство, което този път се изрази в общо протестно писмо, под което подписите си сложиха 24 председатели на различни спортни клубове в града. В него те изразяват притесненията си от раздаването на „пари на калпак“ за седем клуба и един плувец. 

„За пореден път, въпреки новия състав на Общинския съвет и въпреки заявеното, че ще се работи по нов начин и няма да се раздават така средства, ставаме свидетели на раздадени стотици хиляди левове за подпомагане на определени клубове или хора, защото „това е реклама за града“, или „да им дадем, че ще фалират“, а посочените суми не фигурират в Наредбата за финансово подпомагане на спортните клубове“, пишат в писмото недоволните.

Така, според тях, по неясен и несправедлив начин са раздадени 490 000 лева на ФК „Черноморец“, 130 000 лева на ФК „Нефтохимик“, 250 000 лева на ВК „Дея спорт“ и 90 000 лева за женския им състав, 250 000 лева за ВК „Нефтохимик 2010“, 250 000 лева за БК „Черноморец“, 80 000 лева за ХК „Фрегата“ и 70 000 лева за Цанко Цанков.

„Напомняме, че освен тези пари, Община Бургас е разпределила за 2024-а по Наредбата за финансово подпомагане 113 608 лева за 9 футболни клуба, 31 203 лева за 4 волейболни клуба, 39 253 лева за 3 баскетболни клуба, 17 614 лева за 2 хандбални клуба и 35 679 лева за 7 плувни клуба. Ние сме за това да се награждават подобаващо заслужилите отбори и спортисти, но кой и по какъв начин определи, че това са представителните клубове и спортисти на Бургас и точно те трябва да получат допълнително финансиране?“, посочват още представителите на различни отбори.

Те настояват посочените суми да бъдат отменени и спешно да се изработи нова Наредба за поощряване и подпомагане на спорта в община Бургас, в която да бъдат определени приоритетните за града спортове, ако ще има такива и да бъдат заложени точно и ясно всякакви такива суми и параметри за поощряване и награда. Дават се и различни примери като „държавен шампион колективен спорт с до или над 10 участващи отбора в елитна група“ и т.н.

„Списъкът трябва да бъде одобрен след обществено обсъждане със заинтересованите страни. Категорично се противопоставяме на раздаването на пари за професионални спортни клубове, за да продължават да съществуват. Същите клубове развиват и аматьорски спорт и заради това те ще продължават да съществуват, защото са клубове в името на спорта и най-вече развитието на децата. Очакваме да изготвите предложената от нас Наредба и да насрочите обществено обсъждане“, завършва писмото.

 

Край на лобирането за футбола

 

Това искат подписалите се в писмото председатели на плувни клубове. Общото им мнение изрази Михаил Попов от КВС „Бургас“.

„Абсолютно всички спортове извън футбола се дразнят страшно много, че всяка година се спасяват два футболни клуба. Всички много обичат футбола, но нека да се реши този проблем веднъж завинаги. Ако трябва, да минат известно време само на аматьорско ниво, докато се намерят някакви спонсори. Ако трябва, и общината да помогне в търсенето на такива, за да има футбол в Бургас. Но така да се раздават едни обществени средства, които са от данъците на хората, не е добре. Някой направил ли е допитване до бургазлии за какво искат да им отиват данъците? Едно се чува от общинските съветници, когато отново са кандидати на избори, друго е впоследствие, когато започнат да работят. Затова масово хората не ходят гласуват“, коментира той пред репортер на „Черноморски фар“.

Треньорът заяви, че нито за миг той и колегите му от другите плувни клубове не са се замислили дали да подпишат протестното писмо.

„Подкрепяме изцяло изложеното в него и смятаме, че наистина трябва да започне някаква кампания за промяна в Наредбата, или да се направи изцяло нова. В нея да бъде заложено всички тези пари, които се дават, да стъпват на някаква основа и нормативна уредба, а не заради лобистки интереси да се дават пари на разни клубове, без да има причина за какво. Ние така и не намерихме някакви по-сериозни мотиви освен за волейболистите, че заслужават, защото са станали републикански шампиони. Да, ние сме много за това да се подкрепят всички, които по някакъв начин са допринесли за това да се възхвалява градът в България и по света, и да се вижда, че в този град се развива спорт на високо ниво“, каза още треньорът.

Според Попов плувните клубове получават нищожни пари по програмата за финансиране, а в същото време плащат за ползване на спортната база много повече. При някои тези разлики стигали до десет пъти. Имали и увеличение в таксите вече на два пъти.

„Де факто ние подпомагаме общината, а не тя нас. Да, предоставят ни наистина хубава база, но има и други спортове, които тренират на хубави бази, но плащат къде-къде по-малко за ползването им. Смятаме, че тези работи трябва да се оправят в Бургас, защото се губи доверието между ползвателите на базите и общината. Общинските съветници са тези, които дават парите и подпомагат уж бургаския спорт, но се оказа, че се подпомагат само някои клубове, без определени разписани критерии за това. А това са огромни суми“, каза той.

Председателят на КВС „Бургас“ обясни, че очаква хората в Спортната комисия да покажат, че милеят за спорта и именно от тях да излезе промяна в Наредбата за финансиране на спортни клубове.

„Ние също имаме съответните предложения, които ще дадем. Нека се направи едно обществено обсъждане и допитване до всички останали клубове, за да може да се направи наистина нещо хубаво и полезно и когато се дават пари, да се дават по работещ принцип“, завърши той.

 

Борбата по-малко ли прославя Бургас?

 

Това попита риторично председателят на СКБ „Бургас“ Николай Дачев, който пред медията ни обясни, че е инициатор на протестното писмо.

„Не е редно да се финансират допълнително само някои спортове. Борбата е олимпийски спорт на първо място. Тя е традиционен спорт за Бургас и за България. Не сме такива, които нямат постижения и ходят, и се оплакват, и искат пари без резултати насреща. Моят клуб има страшно много успехи на световно и европейско ниво, на балканиади. Три години поред сме комплексни шампиони на България в женската борба. Това никога не се взима под внимание“, посочи треньорът.

Дачев смята, че в момента липсват каквито и да било критерии за допълнително финансиране.

„На нас ни казват, че ние не сме представителни отбори. Ами че кого представляваме тогава? Камено ли? Карнобат ли? Сливен ли? Не сме съгласни с това след всеки успех да ни се казва колко много Бургас се гордее с нас, да ни потупват по рамото и точка по въпроса, а когато имаме реални проблеми – да се замаскира всичко. Добре, добре, добре и накрая не е добре. Не е нормално това“, категоричен е той.

Дачев обясни, че в борбата не се събират никакви такси от децата – за нищо. Клубовете се издържали единствено от субсидиите на Община Бургас и от Министерство на младежта и спорта.

„Толкова не се ли вижда накъде отива цялата работа? Спортът стана бизнес, за съжаление. А борбата има социална функция. При нас идват повече деца от бедни семейства. Ние не искаме нещо грандиозно като 500 000 лева, които се дават за ФК „Черноморец“ –  на 13-о място в „Б“ група, на път да изпаднат. Не искаме такива пари, но искаме да можем да изкарваме нормално годината, за да можем да участваме на всички турнири и състезания, да не се лишаваме от подготовка. Това нормално при мен сега се изразява в субсидия от 23 000 лева, а имам 120 човека, участвали в държавни първенства. На мен тази субсидия, ако ми е по две, ще скачам до небето. Това далеч не са толкова много пари, колкото се отпускат, както виждаме за други спортове“, уточни треньорът по борба.

Председателят на СКБ „Бургас“ натърти, че никой не е против гореспоменатите отбори, които получават допълнително субсидиране.

„Нека всеки да получава. Но не може ние, като спорт с традиции и медали, да има такова отношение към нас. Различни хора лобират в Общински съвет, за да им се получават нещата. А ние в борбата сме горди хора, нямаме лоби, не сме такива мрънкачи и затова може би не ни взимат насериозно. Моят клуб е създаден през 2012 и за тези 12 години имам донесени 8 медала от световни и европейски първенства в Бургас, включително и първата европейска титла за мъже“, добави той.

Дачев е получил уверения, че Наредбата ще бъде променена, за да удовлетвори исканията на недоволните.

„Същите тези отбори, които получиха допълнителни средства, влизат в наредбата, по която и ние получаваме пари. Това са около 1.8 млн. лева и фактически рамката за спорта за всички останали клубове остава около 400 000 лева. Надявам се да има някакво развитие и да се подпомогнат специално клубовете в борбата, които постигаме много успехи. Ние на първо място сме хора и трябва да се погледне, че навремето спортът беше безплатен и ние продължаваме да отстояваме това. А не с подигравка да ни се казва, че видиш ли, имаме спонсори. Нямаме такива. Имаме няколко души, които през годините са помагали еднократно. Нямаме договори за по 30-40 хиляди лева, на които да знаеш, че можеш да разчиташ цялата година. Мисля, че и администрацията, и Спортната комисия ще се съгласят с нашето мнение, но мисля, че има доста пречки. Пак го подчертавам, че не сме срещу нито един спорт. Просто искаме малко по-сериозно да се обърне внимание и на останалите. Аз говоря за борбата. Трите клуба са общо с около 500 деца. Това не са малко в никакъв случай, а постигаме редовно успехи“, завърши Дачев.

 

Спортната комисия – готова да изслуша клубовете

 

Председателят на Спортната комисия Красимир Калудов коментира пред изданието ни, че разбира недоволството на подписалите се в протестното писмо клубове и че са в правото си да изкажат съображенията си.

„Доколкото виждам, те са несъгласни с това да се финансират и волейболът, и баскетболът. Изглежда им прекомерно. Това са техни претенции. Напълно ги разбирам. Вероятно всеки клуб иска да получава най-много средства за своята дейност. Колкото повече пари се отделят в бюджета, а толкова много досега сме нямали никога за спорт, то толкова повече ще стават претенциите и желанието на отделни клубове да вземат най-много. Но това е невъзможно. Няма нищо лошо в това да постигат повече в своите спортове и да искат повече финансиране“, отговори той.

Калудов обяви, че двете наредби – тази за спортния календар и за финансирането в спорта ще бъдат ревизирани и коригирани.

„За промените в тези наредби ще се вземат под внимание препоръките на клубовете и ще минат през обществено обсъждане, защото, ясно е, че противоречията се получават заради някои от сегашните текстове. Така че клубовете са прави и за това да изразяват несъгласие с духа на двете наредби. Не казваме, че са грешни или са остарели, или против едни и в полза на други, но щом едни наредби създават недоволство и конфликти, значи трябва да се вземе под внимание волята на подписалите писмото. Ще поискаме от тях да посочат конкретни промени, които смятат, че ще имат добър ефект не само върху даден клуб, а върху всички. С колегите от Спортната комисия сме абсолютно готови и вече работим върху това“, увери председателят на ресорната комисия.

 

Заместник-кметът Манол Тодоров: Още от януари работим по двете наредби

 

„Не само че искаме, а и по моя инициатива от началото на януари и двете наредби – за финансиране на спортните клубове и за спортния календар вече се обсъждат. Това, което различните спортове искат чрез писмото, ние вече сме го задвижили още от началото на годината. Аз също смятам, че е време за промени в наредбите. До голяма степен нещата, които недоволните изказват, ние ще се съобразим с тях. Попитали сме ги още през януари за техни препоръки в новите наредби и какво да заложим като промени. Това е един тристранен процес в крайна сметка и всеки трябва да участва – аз като ресорен заместник-кмет, Спортната комисия към Общински съвет – Бургас и клубовете. Промените в наредби са едни по-дълги процеси, не може за един месец да бъдат направени. Предполагам, че със сигурност до края на годината и през следващата вече ще сме с нови наредби, за да може по различен начин да се разходват средствата“, отговори пред наш репортер ресорният заместник-кмет.

Той коментира конкретно и исканията им за промени в частта с представителните отбори и какъв е критерия за такива.

„Това също ще се опитаме да го заложим в новите наредби, за да няма чувство на ощетени. В крайна сметка, когато разпределяме средствата за представителни отбори, ние се съобразяваме с това те по какъв начин представят града в най-популярните и комерсиални спортове. Това трябва да го вземем под сериозно внимание“, уточни Тодоров.

Според него изключително важно е и спасяването на „Черноморец“.

„Ето, в момента всички знаем, че гоним шампионски титли във волейбола и баскетбола. Опитваме се да стабилизираме и „Черноморец“ в „Б“ група. Това е изключително важно и трябва да е основната ни цел. Отделно от това „Нефтохимик“ се бори да влезе във „В“ група, в хандбала „Фрегата“ се борят за почетната тройка. Т.е. всеки един от тези спортове ние очакваме определен успех, който да бъде постигнат тази година. Ясно е също, че колективните спортове гълтат много повече финансов ресурс, отколкото един индивидуален спорт“, добави заместник-кметът.

Тодоров уточни, че трябва и много внимателно и фино да се направи промяната в наредбите, за да може и индивидуалните спортове да не се чувстват ощетени и добави:

„Виждате, че и в писмото масово именно техни представители изразяват несъгласие с разпределянето на средствата. Така че в новите наредби ще се опитаме да заложим и представителни отбори в индивидуалните спортове. Т.е. по какъв начин най-добрите представители на тези клубове да бъдат финансирани в перото „Представителни“.

Така че по думите му, основата е положена и върху това се работи.

„Аз още като общински съветник, а вече заместник-кмет по спорта съм категоричен, че трябва да има промени. До голяма степен техните виждания се припокриват с визията, която аз ще следвам в следващите години. Перфектна наредба, добре знаете, че няма, но трябва да направим така, че максимално повече клубове да бъдат обхванати и да са доволни. В крайна сметка Община Бургас отделя достатъчно средства за спорт. Сами видяхте, че с близо 1 млн. лева успяхме да повишим бюджета в първата година на мандата. Нека да има повече средства. От тук нататък наша работа е в партньорство с клубовете да опитваме да се изразходват по най-добрия начин“, каза Тодоров.

Двойно увеличение на таксите нямало, добави той.

„За плувния басейн на „Арена ОЗК“ всички клубове ползват 50% намаление. Таксите са доста приемливи за условията, които са там. Отделно мога да кажа, че повишението е с не повече от 10-15%. Съвсем естествено е защо са се повишили и това е заради поскъпването на всичко. Ние не можем пропорционално на това обаче да повишаваме такси. Напротив, с изключително ниски нива сме увеличили, колкото да опитаме да компенсираме. Така че не мисля, че на този етап е основателно да се внушава, че Община Бургас е повишила двойно таксите. Това просто не е истина. Политиката на общината е да се изграждат спортни съоръжения, на които спортните клубове ще могат да упражняват професионално тренировъчния си процес. Никога не се е работило в посока да се печели“, обясни той.