Събота, 27 Апр 2024
    
Карнобат

Памела от Карнобат е тазгодишният победител за България в конкурса Juvenes Translatores

  11.02.2024 17:18  
Памела от Карнобат е тазгодишният победител за България в конкурса Juvenes Translatores

    Единадесетокласничката Памела Калпакчиева е тазгодишният победител за България в конкурса Juvenes Translatores. Ученичката завоюва първото място в престижния утвърден конкурс за млади преводачи с точност на превода, умения за правилно писане и проявено творчество при намирането на решения. Принципът на работа, който победителката следва, е че добрият превод трябва да въздейства на читателя по същия начин като оригиналния текст.

    „Целта на конкурса е да популяризира чужздоезиковото обучение и да въведе младежите в преводаческата работа“, разказва преподавателката на Памела по английски език госпожа Нора Мартинова. „Провежда се във времеви диапазон от два астрономически часа, едновременно във всички участващи училища. Основният въпрос, на който преводачите трябва да си отговорят е: как мога да предам посланието?“

    За 2023 година допуснатите български училища са 17. Те се допускат до участие на жребиен принцип след първоначалното кандидатстване. Право на участие имат средношколци от всяка държава на ЕС, като всеки участник се състезава в рамките на собствената си страна. Любопитен факт е, че броят на участващите училища е равен на броя на представителите, които страната има в Европейския Парламент. За България броят е 17. С най-голям брой училища е представена Германия, следвана непосредствено от Франция и Италия. С най-малък брой училища участници се включват Кипър, Люксембург и Малта.

    Конкурсът се провежда ежегодно от 2007г. насам. Преподавателите по чужди езици го смятат за трамплин към професионална преводаческа работа. Жури с председател генералният директор на ГД „Писмени преводи“ избира най-добрия превод от всяка държава членка на ЕС. Участниците сами посочват изходния и целевия език на превода, като могат да изберат който и да било официален език на ЕС.

    Постижението на Памела Калпакчиева е съпоставимо с най-сериозните постижения на ученици от елитни гимназии в столицата и страната. Ученичката изучава английски език в паралелка с профил „Чужди езици“, която се е утвърдила като лидер в образованието сред местната общност. Памела има широкоспектърни интереси и поделя времето си между изучаване на чужди езици, занимания с литература и философия, свирене на китара и работа за училищния подкаст.

      Памела е ученичка в СУ „Христо Ботев“ – град Карнобат от първи клас и успехът й е резултат както от многостранните й интереси, така и от целенасочената и екипна работа на преподавателите й. Взаимодействието между учениците и учителите в иновативното преподаване, което в последните години се налага все повече в училището, също дава своя резултат. Успехът на единадесетокласничката е показателен за качеството на обучението в профил Чужди езици  и утвърждаването му като най-предпочитан от учениците извън областния град.