Понеделник, 29 Апр 2024
    
Общество

Политически реакции в България след атаката на Иран срещу Израел (ОБЗОР)

  14.04.2024 15:24  
Политически реакции в България след атаката на Иран срещу Израел (ОБЗОР)

Българските политици осъдиха остро нападението с ракети и дронове над държавата Израел тази нощ. Използвайки социалните мрежи те призоваха за намаление на напрежението в Близкия изток и въздържане от употреба на сила.

От администрацията на държавния глава Румен Радев информираха, че той следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия Изток и осъжда ескалацията на напрежението. Всички страни в региона следва да се въздържат от по-нататъшна употреба на сила, се посочва в позиция на Президенството, изпратена до медиите. 

"Държавният глава е в постоянен контакт с българското правителство и службите за сигурност за гарантиране на живота и сигурността на българските граждани в Близкия Изток и при необходимост за тяхната евакуация от региона", посочват от президентската институция. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е категоричен, че допълнителната ескалация на конфликта в Близкия изток не бива да бъде допускана.

"Осъждам остро дръзкото нападение с ракети и дронове, което Иран предприе спрямо Израел тази нощ". Това написа в личния си профил в социалната мрежа Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Допълнителната ескалация на конфликта в Близкия изток, до която действията на Иран ще доведат, не трябва да бъде допускана. Ние подкрепяме нашите израелски приятели в тяхното законно право да пазят и отбраняват страната и народа си", пише Борисов. 

За деескалация на напрежението в района призоваха в съвместна декларация и от ПП-ДБ.

"Късно снощи Иран започна военна операция срещу Израел като изстреля десетки дронове и балистични ракети срещу страната. Смятаме атаката за безотговорна и неоправдана, опасна за мира и сигурността в целия регион", се казва в позиция на ПП-ДБ по повод ескалацията на напрежението в Близкия изток. 

От формацията казват още, че подкрепят правото на Израел да защити суверенитета си, но отправиха и призив за "деескалация и симетрични действия и от двете страни, за да не прерасне конфликтът в мащабна регионална война", съобщиха от коалицията.

От Левицата изразиха силно безпокойство от разширяването на военните действия в Близкия Изток.  "Призоваваме за въздържане и за предотвратяване на по-нататъшна ескалация на конфликтите в региона. Всички усилия трябва да бъдат насочени към намаляване на напрежението и постигане на устойчив мир". Това написа в личния си профил във Facebook лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Лидерът на ИТН Слави Трифонов изрази подкрепата си за хората в Израел. „Няма нужда да им пожелавам сила, защото историята е показала, че те я имат в огромно количество”, написа той във Facebook.

В позицията си той изтъква дейността на ислямския фундаментализъм. Според него преговорите с представители на радикалния ислям са нереалистични. „Аятоласите отдавна управляват тази, иначе толкова прекрасна и богата, държава и това, което се случи снощи, беше съвсем логично. Ако някой си мисли, че може да се преговаря с радикалния ислям, е или наивник, или невежа”, пише Слави Трифонов. 

Коментарът на лидера на партия „Възраждане” Костадин Костадинов за ракетната атака към Израел засегна българската външна политика. Той се запита къде е писана позицията, споделена от МВнР в социалната мрежа Х.

За пореден път наблюдаваме двойните стандарти във външната политика на България. Тази позиция изрази във Facebook лидерът на ПП „Възраждане” Костадин Костадинов по повод обстрела с ракети и дронове към Израел от Иран тази нощ.

„Терористичната израелска атака срещу иранското посолство в Дамаск беше подмината с пълно мълчание, докато закономерният и очакван ирански отговор към Израел беше незабавно осъден от МВнР в социалната мрежа Х в 3:46 посред нощ с позиция само на английски език. Това поражда следния логичен въпрос: къде точно е написана позицията, в българското външно министерство или в американското посолство”, пише Костадинов. 

Източник: Нова ТВ


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,