Сряда, 26 Юли 2023
    
Крими

САЩ и Иван Гешев с общо разследване за „Нексо“

  26.04.2023 11:08  
САЩ и Иван Гешев с общо разследване за „Нексо“

На последното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше прието искането на главния прокурор Иван Гешев, беше гласувано и на прокуратурата беше предоставена сумата от 500 000 долара за изготвяна на чуждестранна експертиза. Според информацията, с която разполага „Филтър“, сумата е предназначена за възлагане на задълбочена експертиза по делото „Нексо“ (Nexo).

Досъдебното производство се води от Националната следствена служба във връзка с пране на пари, данъчни престъпления и престъпен сговор по чл. 253, чл. 255 и чл. 321, ал. 6 от Наказателния кодекс. Най-вероятно експертизата ще бъде възложена на някоя от водещите американски кантори, специализирани в разкриването и осветяването на финансови потоци и трансакции, целящи да прикрият както произхода на средствата, така и крайния получател и действителен собственик на парите. Специализираните на най-високо ниво в това отношение кантори, които се броят на пръстите на двете ръце, са най-вече американски, които включват в състави си както изключително компетентни адвокати и финансисти, така и бивши високопоставени служители на ФБР и ЦРУ, специализирани в разследването, проследяването и разкриването на сложните мрежи за укриване на пари и техните реални собственици, както и свързаните с това множество престъпления, пране на пари, укриване на данъци, търговия с влияние, корупция и т.н. Специализираните кантори в САЩ, често наричани „данъчни следотърсачи“, притежават изключително висока експертиза и мрежи от информатори, позволяващи им да разкрият и финансови схеми, прикривани зад сделки с криптовалута или трансформирани в криптопортфейли.

Според нашите информатори експертизата е във връзка със започналото разследване срещу „Нексо“, както и за четирима души, свързани с криптокомпанията – Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов, действала на територията на редица държави, в това число и на такива с офшорен статут на регистрираните в тях фирми. Особено задълбочена експертизата ще бъде по отношение на осъществяване на банкова и кредитна дейност без съответния легален статут и лицензи, както и трансферирането на реални кешови постъпления в криптовалути и укриването им в офшорни зони.

ВСС е съгласувал необходимостта от спешно финансиране на външната експертиза със служебния финансов министър Росица Велкова и МФ е дало зелена светлина по възлагането на експертизата. Това е втора много сериозна стъпка от страна на Гешев и прокуратурата по разследването на „Нексо“, свързана с високотехнологични инструменти и ангажиране на международна експертиза. През март ВСС съгласува искането на прокуратурата да се сключат договори с две от специализираните глобални платформи TRM LABS Inc. и Ciper Trace Inspector за анализ на транзакции на криптоактиви, в това число и кросчейн платформи.

В началото на февруари тази година главният прокурор Иван Гешев беше на посещение в САЩ. Тогава критиците му се опитаха да омаловажат визитата му и проведените от него срещи, като очевидно са пропуснали да обърнат внимание на факта, че нито един български гражданин, бил той политик и главен прокурор, не може да отиде в САЩ, ако не е поканен от хора или институции, които искат срещи с него. Знакова беше срещата на Гешев с единия от поканилите го конгресмени Питър (Пит) Андерсън Сешън, син на дългогодишния директор на ФБР Уилям Сешън. Очевидно сред срещите, които главният прокурор е провел извън светлината на прожекторите, са били именно с представители на ключови разследващи институции и експерти. Именно те са предоставили и съответната информация, както и контактите с водещата американска разследваща компания на Гешев. Ако някой си мисли, че това може да стане без прякото участие или мълчаливото съгласие на официалните власти в САЩ, или не познава механизмите на американската държава, или се опитва да скрие тези обстоятелства от широката публика в България. В тази връзка „Филтър“ припомня, че на 22 януари тази година Антони Тренчев от името на „Нексо“ заплаши през една от националните телевизии главния прокурор и България, че „Нексо“ започва да ги съди за милиарди евро. До този момент няма никаква официална информация за започнато от „Нексо“ насрещно дело по повод разследването на прокуратурата. Напротив, 8 американски щата, начело с Ню Йорк, заведоха дело срещу „Нексо“ и принудиха фирмата да подпише споразумение, като плати глоба в размер на 46,5 милиона долара, бе й наложена 5-годишна забрана да работи в Ню Йорк, както и да възстанови всички инвестиции с договорените лихви на американските инвеститори.

Последното само потвърждава предположението, че по случая „Нексо“ главният прокурор на България работи в тих синхрон с американските власти, което обяснява предоставянето на експертизата и услугите на водеща американска кантора в услуга на българската прокуратура по разкриване на следите и офшорните убежища на милиардите, минали през „Нексо“. Което е индикация за нещо друго – с типичния за тях прагматизъм американците са преценили, че е по-добре да работят с Гешев, а не както внушават грантовите му противници в България, да искат свалянето му на всяка цена.

Очевидно е, че в САЩ умеят да правят анализи и да отчетат, че главният прокурор разполага не само с много сериозен инструментариум от правомощия, гарантирани от Конституцията, но и с още 4 години продължаващ мандат. Когато за 2 години 5 пъти се провеждат избори в малка страна като България и правителство не може да се състави или стои само няколко месеца, най-логично е да се заложи на овластена фигура, която има гарантирана законова продължителност и устойчивост на позицията си. Ако анализът на „Филтър“ е точен, Гешев и българската прокуратура ще задълбочават контактите си със САЩ и респективно все повече ще бъдат инструмент за ограничаване на руското влияние в България и за респектиране на онези политици, за които има съмнения за финансова обвързаност и зависимости от Путин.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения Спорт
Янчо Стойчев, директор: Надявам се от Спортното да излязат още много олимпийски шампиони
  23.04.2023 10:34      

Голяма чест за мен е да съм директор точно на 50-годишния юбилей на училището