Петък, 23 Юни 2023
    
ИЗБОРИ 2023

Мая Манолова в Бургас: Имаме ясен план как да сложим намордник на всички търговци със свръхпечалба (СНИМКИ)

  24.03.2023 15:10  
Мая Манолова в Бургас: Имаме ясен план как да сложим намордник на всички търговци със свръхпечалба (СНИМКИ)

„Левицата“ очаква силни резултати в областта

 

Георги РУСИНОВ

 

Лидерът на „Изправи се БГ“ Мая Манолова пристигна в Бургас на среща със симпатизанти на коалиция „Левицата“, от която нейната партия е член за предстоящите на 2 април избори. Тя бе приветствана от втория в листата за Бургас и неин съпартиец Даниел Иванов.

„Това са хората, които са кандидат-народни представители от Бургаски регион. Тук ще срещнете хора, които са различни по професии – лекари, икономисти, финансисти. Има дори машинни инженери. Тези хора са честни, достойни и най-вече отговорни. Тук са представителите на три от големите формации в „Левицата“. Тук е г-н Антон Коджабашев, който е представител и лице на АБВ. Той е и водач на листата. Тук е и г-жа Юлияна Мръчкова, която е представител на „Движение 21“ – трета в листата. И аз Даниел Иванов – втори в листата от „Изправи се БГ“. При нас е и една жена, която не трябва да представям. Тя е разпознаваема личност. Това е жена с голям политически опит и лично аз се възхищавам на енергията и силите й, които са непримирими, за да може държавата най-накрая да тръгне напред. Това е г-жа Мая Манолова. Тя е наш гост днес тук“, заяви той.

Защо „Левицата“ трябва да влезе в парламента? Защо трябва да гласуват хората за нас? Иванов отговори:

„Пределно ясно е, че „Левицата“ е едно ново ляво политическо обединение, което се образува в резултат на нуждата и необходимостта да има една парламентарна сила, която да защитава интересите на хората и да повишава техния жизнен стандарт. Искам да призова хората да гласуват за „Левицата“ и най-вече към тези над 700 000 човека, които са ляво ангажирани и не са гласували предните избори. Вече има партия, за която да гласувате. Има едно истинско ново ляво и това сме ние тук – с бюлетина номер 14“.

Водачът в листата Антон Коджабашев на свой ред също приветства Манолова.

„Искам да ви уверя, че цялата организация на „Левицата“ в Бургас, трите партии, които сме представени тук в коалицията работим много усърдно и ще бъдете приятно изненадана, че на територията на Бургаска област ще имаме много сериозен успех. Аз съм горд, че съм в този град, в който съм донесъл три световни и три европейски титли. Навсякъде, където минавам хората ни поздравяват и ми пожелават успех, така както съм постигнал в спорта успехи, да имам подобни и на тези избори. Надявам се със същата упоритост да продължим и в следващата седмица и съм убеден, че резултатите ще бъдат налице“, каза световният и европейски шампион.

Мая Манолова започна с това, че обича Бургас и винаги се чувства изключително добре, когато е в морския град. Тя сподели убедеността на хората в бургаската листа, че „Левицата“ ще постигне висок резултат в областта.

„Такъв ще имаме и в цялата страна. Вече социологическите агенции се обърнаха и ни дават резултат над 4%. Пред нас хоризонта е много по-висок, защото българските граждани, не само левите, но и всички работещи, млади, пенсионери, бизнес, имат нужда от подкрепа. От една формация, която да защитава техните интереси в парламента. Хората имат нужда от силна лява парламентарна група, която да се пребори с двата най-големи проблема – скъпотията, ниските доходи и угрозата да бъдем въвлечени във война“, уточни тя.

Преди да пристигне в Бургас Манолова бе на среща с избиратели и в Поморие. Тя обясни, че там се е срещнала с българска фирма, която произвежда кашкавал и сирене, която обаче се е отказала да работи с търговските вериги у нас и изнася цялата си продукция зад граница, включително и в Америка.

„Направихме едни разчети и като се вземе предвид, че в Америка с веригата, която работят, не начислява такси за вход, за реализиран обем, за разполагане на продуктите, рекламни брошури и телевизионни реклами и работи с една разумна надценка, в крайна сметка продукцията на тази българска фирма в американската верига е по-евтина, отколкото ако би била тук на 500 метра от мястото, където сиренето и кашкавалът се пакетират.

Това е проблем и на българските производители, които буквално са с извити ръце, тъй като пазарната мощ на веригите е над 70% пазарна сила за много от продуктите. В неизгодна ситуация са и българските граждани, които плащат едни от най-скъпите храни в целия ЕС. А и не е нормално цената на български продукт да е по-висока тук, отколкото с всички разходи в американски магазин, в щат, в който стандартът на живот е несъизмерим с този в България.

Затова ние имаме нашия ясен план как да сложим намордник на търговските вериги, а също така и на всички останали корпорации в другите сектори със свръхпечалба, които буквално изстискват българските потребители. Ние имаме ясни разчети и затова след 2 април ще внесем законопроекта за облагане на свръхпечалбите в секторите, в които има картелни споразумения. Не става дума за кварталното магазинче, бакалия, или бюро на архитекти, а за тези, които наистина натрупаха десетки милиони левове и си увеличиха печалбата през миналата уж кризисна за тях година. Например на някои от банките печалбите се увеличиха 13 пъти, 5 пъти, 3 пъти. Например търговците на горива, които са в споразумение помежду си. Оръжейните търговци, които също натрупаха десетки милиони левове. Това са сектори, плюс енергетиката и телекомите и мобилните оператори, в които наистина свръхпечалбите трябва да бъдат допълнително обложени. Трябва да се създаде и фонд „Солидарност“, чрез който във вид на ваучери да стигне до най-бедните българи помощ и да изхранят семействата си в тези кризисни месеци“, коментира тя.

Манолова увери, че от „Левицата“ са категорични, че е абсолютно несправедливо хората да чакат 1 януари 2024-а, за да получат по-високи заплати.

„Заплатите трябва да бъдат повишени незабавно, като облагането трябва да е по-справедливо с незабавно въвеждане на необлагаем минимум, който да спести десетте процента на хората с най-ниски доходи, които работят по цял ден и накрая не могат да си платят сметките“, уточни лидерът на „Изправи се БГ“.

Тя използва визитата в Бургас и да изкаже подкрепата си към туристическия бранш, който по думите й е важен не само за Бургас и Варна, но и за цялата страна.

„Ние ще настояваме диференцираната данъчна ставка от 9% да се запази и за хотелиерството, и за ресторантьорството. Ще настояваме и всички административни спънки за наемане на работници от трети страни да бъдат премахнати, като стимулите основно да бъдат насочени към етнически българи като бесарабските и други, където основно населението е свързано с България“, поясни тя и добави:

„Ще продължим нашата битка срещу високата цена на водата, като нашият план е българските домакинства да бъдат снабдени с по 3 кубика вода на цена от 2 лева, което е изискване на световните организации. По отношение на скъпата вода за туристическия бранш също обмисляме и в следващия парламент ще внесем за обсъждане и този въпрос, така че да не бъде убит туристическия бранш, който беше най-потърпевш през ковид пандемията“.

Тя завърши с това, че когато се водят битки винаги има резултат.

„Един от тези примери е в Бургас. Нашата битка с необоснованото оскъпяване на водата, която беше стигнала до 4.39 лева, с ДДС приключи с това, че след последните корекции в цената, тя беше намалена с 20 стотинки. Ще продължаваме по този начин да се борим за правата на българските граждани и в следващия 49-и парламент. Моят призив към хората е да гласуват с номер 14. Нека всички тези, които са разочаровани от партиите, за които гласуваха през октомври, защото ги излъгаха като обещаха да разрушат порочния модел на ГЕРБ, а не го направиха, защото им обещаха да намалят цените и да повишат доходите, а не го направиха, защото не пресякоха корупцията, а се замесиха с нея. За нас шансът българските граждани да имат свой застъпник в парламента е точно „Левицата“, категорична бе Манолова.

Да подкрепи листата на „Левицата“ дойде и бургаският политик Живко Табаков. Както е известно, той е близък с Мая Манолова и бе депутат в две от предходните Народни събрания именно от листата на „Изправи се БГ“.

„Това ще са моите представители в Народното събрание. Вярвам на тях, така както вярвам на г-жа Манолова. Спомням си, че когато точно преди две години застанах до нея като водач на листа за Бургаски регион се аргументирах, че на този човек вярвам. Тя е единственият политик, който се изправи срещу статуквото на ГЕРБ в София. С голяма част от тези хора бяхме в една листа. Биографията на г-н Коджабашев говори сама за себе си. Смятам, че това ще е един достоен представител от Бургас в следващото Народно събрание. Благодаря на г-жа Манолова, че повдигна и темата за туризма. През изминалото Народно събрание тази дума беше табу. Но ние постигнахме с нея да има комисия в Народното събрание конкретно свързана с туризма. Знам, че дори и малкото мерки, които бяха заложени в плана за възстановяване бяха постигнати от нашата работна група. Вярвам, че на 2 април ще излязат всички хора, които мен са ме подкрепили лично, както и всички симпатизанти на „Изправи се БГ“, „Движение 21“ и АБВ ще излязат и ще подкрепят тази листа. Призовавам и целия туристически бранш да застане на наша страна. Всички бургазлии да повярват, че „Левицата“ ще бъде тази сол в Народното събрание, която не само може да участва активно в изграждането на правителство, но и ще е винаги на страната на хората“, каза той.

Представителят на „Движение 21“ в листата Юлияна Мръчкова изрази вярата си, че „Левицата“ ще е част от следващия парламент, защото в нея са екип от експерти.

„Ще се борим срещу корупцията, неправилното разходване на еврофондове, повишаване на доходите на обикновения български гражданин и за по-добър живот на децата в нашата родина, защото те го заслужават, защото те са нашето бъдеще. Заслужават по-добра материална база и промени в закона по отношение на образованието, защото там много неща не са написани както трябва“, обясни тя.


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Земеделският министър:Вносът от Украйна дебалансира пазара и подбива цените и търсенето на български продукти
  22.03.2023 09:24      

Днес пускаме на публично обсъждане наредбата, която има проследимост по цялата верига за качество