Неделя, 07 Май 2023
    
Бизнес Бургас

Търговци в ужас, не могат да връщат по 20 лева

  04.02.2023 10:34  
Търговци в ужас, не могат да връщат по 20 лева

Пенсионери отказват покупки, ако в рестото има двадесетолевки

Дона МИТЕВА

Смут и притеснения царят сред търговците в Бургас – техни редовни клиенти отказват покупки или пък вдигат скандали, ако те решат да им върнат двадесетолевки като ресто. Голяма част от хората в третата възраст се притесняват, че после няма да могат да си ги харчат, защото излизат от обръщение от началото на февруари. Те се притесняват и когато от банкомата част от пенсията им бъде изплатена с банкноти от 20 лева.

Причината е в това, че банкноти с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., престават да бъдат законно платежно средство от 1 февруари 2023 година. Това бе обявено от БНБ преди време.

Част от жителите и гостите на града обаче не са обърнали внимание и доразбрали информацията, а и не искат да се доверят на търговците, които също им обясняват, че става въпрос само за емисията от 2005 година, които са бледолилави на цвят, а не сини като тези, с които се разплащат.

С бледолилавите двадесетолевки вече няма да може да се пазарува в магазина, нито да бъдат връщани като ресто. Могат само да бъдат обменени на касите на Българска народна банка по номинална стойност, без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна.

Към края на октомври 2022 г. общият брой на всички банкноти с номинал 20 лв. в обращение е над 123 милиона. Това включва въпросните лилави банкноти, емисия 2005 г., и тези с лика на Стефан Стамболов, сочат данните от БНБ.