Петък, 05 Май 2023
    
Любопитно

Българската луканка сред 50-те най-вкусни наденици в света

  03.02.2023 15:50  
Българската луканка сред 50-те най-вкусни наденици в света

Георги РУСИНОВ

 

Българската луканка попадна в класация на 50-те най-вкусни наденици в света. Родното любимо мезе за маса, без което българинът не може, се нарежда на 12-то място. Подредбата е на специализираното издание Tasteatlas. Разликата с първите места е само 0.2 пункта, като след луканката назад в класацията остават традиционни наденици от Германия, Испания, Австрия, Италия и други държави известни с вкусните си продукции.

Описанието на Tasteatlas за луканката е следното:

„Най-известният сушен продукт от месо в България е известен като луканка – традиционна ароматна наденица, приготвена в микс от свинско и телешко месо. Наденицата обикновено е силно овкусена със сол, черен пипер, сладък и лют пипер, кимион, индийско орехче и кориандър. Изборът и количеството на подправки варира много и зависи от региона. Червото за луканката обикновено се приготвя от кравешки или свински черва и когато луканката се напълни се натиска от двете страни, за да придобие традиционната си сплескана форма“.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Живко Табаков: Общинските съветници показаха, че избраха личното благо пред общественото с отказа си да намалят заплатите си
  30.01.2023 12:10      

ДБГ оттегли докладната за намаляването на заплатите в местния парламент