Четвъртък, 04 Май 2023
    
Бизнес Бургас

Казусът с „Гъбката“ – без решение и след комисията по преместваеми обекти

  02.02.2023 16:27  
Казусът с „Гъбката“ – без решение и след комисията по преместваеми обекти

Георги РУСИНОВ

 

Казусът с „Гъбката“ остана без решение и след комисията по преместваеми обекти, позната като комисията по чл.56. Днес тя имаше заседание, на което разгледа постъпилите заявления за взимане под наем на обекти. „Гъбката“ е един от тези обекти.

В зала присъства собственикът Рауф Сабаг, както и представители на дребния и малък бизнес. Сабаг е внесъл жалба срещу териториалния директор на ЦАУ „Зора“ Стефан Дубаров за събитията от 3 януари, покрай които се разрази скандалът с „Гъбката“. Освен това търговецът е внесъл и молба, с която моли да не се издава разрешение за поставяне на преместваем обект на мястото на „Гъбката“.

По време на заседанието Сабаг беше изслушан. Дадена бе и думата на Стефан Дубаров, който представи снимки от състоянието на обекта. Собственикът на „Гъбката“ е подал и искова жалба до съда с твърдението, че обектът е по чл. 120, с издадено разрешително за строеж и акт 16. Общинска администрация в лицето на заместник-кметът по строителство инж. Чанка Коралска ще трябва да се произнесе по твърденията на търговеца. Той добави, че има становища на архитекти, които определят обекта, който той стопанисва от 12 години като непреместваем.

Временно изпълняващият длъжността главен архитект на Община Бургас арх. Тихомир Райчев води заседанието на комисията по чл.56. Той обясни, че също е разпоредил проверка за наличието на разрешителното за строеж и акт 16. Арх. Райчев заяви също така, че разрешението за „Гъбката“ е валидно до 28 февруари, но има внесено заявление за обекта от друга фирма на принципа „първи по време, първи по право“. Според него правилата в такъв случай са ясни – след изтичането на разрешението обектът трябва да бъде премахнат в тридневен срок, за да влезе новият наемател във владение.

Комисията гласува да препрати жалбата и молбата на Сабаг до общинска администрация, която ще има крайната дума. Правото на отговор е един месец от входирането на документите, така, че това ще стане преди изтичането на разрешението на Рауф Сабаг.

На заседанието присъства и общинският съветник Иван Иванов. Според него са необходими най-вече промени в ЗУТ, за да може да има и по-ясни правила в Наредбата на общината. Иначе на първо време той смята, че е възможно да се въведе електронно подаване на документите, както е при записването за детските градини и яслите. Иванов посочи, че и увеличаване от 3 на 5 години наем също ще даде малко повече спокойствие на малкия бизнес.

Предстои тепърва да видим каква ще е съдбата на „Гъбката“. Припомняме, че от Община Бургас увериха след скандала от 3 януари, че „Гъбка е имало, има и винаги ще има“.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Живко Табаков: Общинските съветници показаха, че избраха личното благо пред общественото с отказа си да намалят заплатите си
  30.01.2023 12:10      

ДБГ оттегли докладната за намаляването на заплатите в местния парламент