Понеделник, 01 Май 2023
    
Общество

Депутатите от ГЕРБ: На изборите през април ГЕРБ ще се изправи срещу три леви опонента

  30.01.2023 16:56  
Депутатите от ГЕРБ: На изборите през април ГЕРБ ще се изправи срещу три леви опонента

Силвия ШАТЪРОВА

На изборите през април ГЕРБ-СДС-Гергьовден ще имат три опонента вляво, като това са БСП, ПП и ДБ, до тях се нарежда и  Новата левица около Георги Първанов и Мая Манолова, това заяви по време на пресконференция бургаският депутат отГЕРБ-СДС-Любен Дилов-син.

„Ако за спасяването на българския лев има референдум, то  за спасяването на българския десен ще трябва да разчитаме само на ГЕРБ и Гергьовден“, очерта политическата картина в страната той.

Депутатът допълни, че в ГЕРБ са изключително притеснени от олевяването на публичното пространство и най-вече в икономически план, като той даде пример с огромните харчове, които се правят.

Онзи ден правихме сметки с Жечо и Дилян. Че ако трябва да се реализират законодателните виждания на БСП тук, както и на ДБ. Ние ще трябва да теглим около 12 милиарда всяка година, за да можем да изпълним това, което беше заявено до неприет нов бюджет, като програма. Без средства за увеличаване на минималната работна заплата. Това ще увеличи още повече този разход“, допълни още той.
освен битката ляво -дясно  политически и икономически план се очертава и битка между еврооптимисти и евроскептици в лицето на „Възраждане“ и БСП.

Основната интрига тази седмица е дали президентът ще разпусне в петък Народното  събрание или не, като това преминава през Закона за контрол върху главния прокурер, като трудно биха ес обединили три законопректат в един, за да стано това факт.

"Като равносметка на изтеклия парламент има две неща, които се видяха особено през последните две седмици. Това е голямото желание на нашите опоненти в парламента да правят предизборна агитация“, заяви още Любен Дилов-син.

Според Жечо Станков един от успехите е гласуването на безплатни учебници до 12 клас, както и другият социален закон. Всяко семейство, което иска да се отоплява на дърва да ги получава, които предварително да заявява между 1 февруари и 31 март към кмета на съответното населено място. Списъците ще  се предават на горските стопанства. „ Ако едно стопанство не може да осигури всички дърва за своето населено място, то държавата взема от друго стопанство и пренасочва към нуждаещото се“, заяви Жечо Станков.

„Ние пак ще заложим на една добра, лишена от негативизъм изборна кампания. Но няма да спестим грешките, които бяха направени от другите. Ще имаме отново местна програма, която сме имали по време на изборите и в дебатите с колегите на новите формации, които се образуват в момента има какво да кажем, тъй като основните теми касаещи Бургаска област“, заяви Андрей Рунчев.

Депутатите от ГЕРБ са категорични, че двата референдума са насочени по-скоро към местнитет избори наесен, отколкото към тези през април.

Референдумите да не се провеждат на една дата с каквито и да е избори. Това ще предложат в следващото Народно събрание от ГЕРБ, обяви още бургаският депутат Любен Дилов.

„Иначе се криви допитването. Хората отиват да гласуват за местна власт, а ние ще ги питаме и за еврото“, коментира Дилов и допълни, че организаторите на референдумите са тези, които трябва да мотивират хората да излязат и да гласуват.