Вторник, 18 Апр 2023
    
Общество

СЗО препоръча на Китай да следи високата смъртност заради COVID-19

  17.01.2023 11:28  
СЗО препоръча на Китай да следи високата смъртност заради COVID-19

Близо 60 000 души с коронавирус са починали в болница

 

Световната здравна организация заяви, че е препоръчала на Китай да наблюдава високата смъртност от COVID-19, за да придобие по-пълна представа за последиците от увеличаването на броя на заразените, предаде Ройтерс, цитиран от Нова ТВ.

Китай каза в събота, че близо 60 000 души с коронавирус са починали в болница, след като страната се отказа миналия месец от политиката "нула COVID". Това е рязък ръст в сравнение с данните, съобщени от китайските власти, преди да си навлекат международни критики, че не дават достатъчно информация.

СЗО уточни, че няма определена нова среща с китайски длъжностни лица, след като през уикенда генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус разговаря с директора на китайската Национална здравна комисия Ма Сяовей. В същото време тя обеща да продължи да работи с Китай и да му помага и да го съветва.

След като разкритикува Пекин, че не е бил откровен за мащабите на епидемичната вълна, СЗО каза в събота, че китайските власти са й предоставили информация за смъртните случаи в болниците и за извънболничната медицинска помощ, което й е позволило да разбере по-добре ситуацията, отбелязва Ройтерс.

Лорънс Гостин, преподавател в Джорджтаунския университет във Вашингтон, който следи отблизо Световната здравна организация, коментира, че решението на Китай да даде повече данни се дължи на "подтикване от страна на СЗО". Той приветства предоставянето на по-точни данни за смъртните случаи, но подчерта, че би било още по-важно вариантите на коронавируса, разпространяващи се в Китай, да бъдат проучени напълно. "Това е наистина големият повод за глобално безпокойство", каза Гостин.


Анкета

Мнения

Мнения
Милева:Мигрантите по границата ни с Турция - 5 пъти повече в сравнение с 2021
  16.01.2023 15:12      

През 2022 г. има петкратно увеличение на незаконната миграция по българо-турската граница в сравн