Вторник, 04 Апр 2023
    
Бургас

Вместо „За много години“ псувни на границата на Малко Търново

  03.01.2023 12:22  
Вместо „За много години“ псувни на границата на Малко Търново

Войната между автомобили и автобуси завършва със счупено предно стъкло

Дона МИТЕВА

Липсата на указателни табели на кое гише се обработват автобуси и на кое автомобили от двете страни на границата между Турция и България при Малко  Търново доведе вчера до ескалиране на напрежението. Има счупено стъкло на автобус. А псувни и ругатни се леят в изобилие вместо традиционното „За много години“.

„На границата от Турция към България бяхме около 17.00 часа. Въпреки че гишетата, които обработват автобуси да бяха отворени и празни, от автомобилите пред нашия автобус не ни допуснаха да минем. Няколко румънски леки коли препречиха пътя ни, започнаха да крещят. Напрежението ескалира. Включиха се и българи“, разказва Яница Динева, туроператор и собственик на „Динита Турс“.

Напрежението ескалира в обиди, думкане по автобусите. Счупено е предното стъкло на автобус, собственост на фирмата „Нишикли“, която осъществява екскурзия. „Един мъж заби отвертка в предното стъкло на автобуса и то се пръсна. Бях принудена да извикам нашите шефове от Лозенград, които дойдоха заедно с жандармерия“, разказва Лейля Фейни, водач на групата, допълвайки, че  нейната колежка пък от другия автобус на същата фирма са я дърпали за баджа. „Шокът беше много голям, псуваха ни мъже и жени. Ние бяхме три автобуса на „Нишикли“ с екскурзии и един четвърти, който извършва редовната линия – отношението към всички бе зверско. Един мъж беше грабнал камък да ме замерва с него.  Аз лично не мога да си обясня защо се изля всичката тази агресия и злоба върху нас, при положение, че на границата гишето за автобуси работи само когато има автобус. На него не се допускаобработка на леки автомобили“, допълни  Фейни.

По думите на Динева, която е разговаряла и с други свои колеги, до подобно напрежение няма да се стига, ако поне километър преди самите гишета от турска и от българска страна се поставят указателни табели коя лента е за автобуси и коя за автомобили.

„Наложи се да извикаме жандармерия, за да не се стигне до физическа разправа между хората от автомобилите и тези от автобусите. Всички бяха изнервени, въпреки, че граничните работеха добре. Подразбрахме, че от турска страна са се обадили и на валията, който се е ангажирал да съдейства за поставянето на такива табели“, обясни Динева.

И двете дами смятат, че от туристическия бранш трябва да се организират и изпратят официално настояване до двете държави да се урегулира потока на автобуси и автомобили на границата при Малко Търново, за да не ескалира напрежението.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и