Петък, 31 Мар 2023
    
Спорт

Светът се прощава с футболната легенда Пеле на 2 и 3 януари

  30.12.2022 08:07  
Светът се прощава с футболната легенда Пеле на 2 и 3 януари

Поклонението на бразилската футболна легенда Пеле ще бъде в понеделник, а погребението му във вторник в Сантос, югоизточният град, където той игра по-голямата част от кариерата си, съобщи бившият му клуб.

„Полонението на най-великия футболист на всички времена ще се проведе на стадион "Урбано Калдейра", по-известен като "Вила Белмиро", където той омагьоса света“, обяви футболният клуб Сантос. След това ще има погребална процесия по улиците на града преди частна погребална церемония. 

Полонението на най-великия футболист на всички времена ще се проведе на стадион "Урбано Калдейра", по-известен като "Вила Белмиро", където той омагьоса 

Бразилската легенда на футбола Пеле е починал на 82-годишна възраст, съобщи агентът му Джо Фрага. Един от най-великите футболисти на всички времена, Пеле поделя върха във вечната ранглиста по най-много голове за Селесао със 77 попадения. Той е единственият трикратен световен шампион и е определен за Играч на века през 2000 година.

Бившият нападател на Сантос бе хоспитализиран на 29 ноември след усложнения, свързани с рак на дебелото черво. Болницата "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло заяви на 28 декември, че ракът му е прогресирал и той се нуждае от грижи заради сърдечна и бъбречна недостатъчност. Опасенията за здравето на Пеле се увеличиха, когато се появи информация, че синът му Единьо е пътувал от Лондрина, което е на 540 км източно от Сао Пауло, за да се присъедини към двете дъщери на иконата Кели Насименто и Флавия Арантес до Насименто, до болничното му легло. На 29 декември дъщерята Кели публикува снимка в Инстаграм с ръцете на семейството върху тялото му, придружена с текста: "Всичко, което сме ние, дължим на теб. Обичаме те безкрайно. Почивай в мир". 

Новината за смъртта на Пеле бе обявена с изявление на страницата му в Инстаграм. "Вдъхновение и любов белязаха приключението на Крал Пеле, който си отиде в мир днес. По време на неговото приключение, Едсон показа на света своя гений в спорта, спря война, имаше социални инициативи по целия свят и разпространи това, което най-много вярваше, че е лекарството за всички наши проблеми - любовта. Посланието му днес се превръща в наследство за бъдещи поколения. Любов, любов и любов, завинаги".

Смъртта на бразилския трикратен световен шампион по футбол Пеле е причинена от множествена недостатъчност на органите му, гласеше официалният бюлетин на болницата, цитирана от медиите. „Клиниката „Алберт Айнщайн“ е натъжена от новината за смъртта на Пеле, регистрирана на 29 декември в 15:27 от множествена недостатъчност на органите му поради отрицателната динамика на рака на дебелото черво и клиничното състояния (на пациента)", гласи съобщението на болничното заведение.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и