Вторник, 28 Мар 2023
    
Общество

След инцидента в Сърбия: Шестима българи са потърсили медицинска помощ

  26.12.2022 12:41  
След инцидента в Сърбия: Шестима българи са потърсили медицинска помощ

Сънародниците ни се оказали на мястото, където дерайлира влак с амоняк

Шестима българи са били прегледани в болница заради обгазяването на магистралата към Белград, близо до мястото, където дерайлира товарен влак с амоняк. Това съобщи за NOVA Димитър Цонев, генерален консул на България в Ниш.

Инцидентът е станал към 17.30 ч. в неделя край Пирот. Към момента там е в сила извънредна ситуация.

Два вагона са били пробити и оттам започнало изтичане на амоняк. Превантивно водата в Бела паланка е забранена за пиене, а в Ниш е спряна ВиК централата.

 „Тази сутрин се проведе заседание на кризисния щаб в Пирот. Очакваме да разберем  каква е последната информация, какви са взетите решения, както и откъде са пострадалите. Следим и състоянието на хората, които се натровиха и бяха спешно евакуирани. Има един загинал, но все още не се знае каква е причината. Той е сърдечно болен, лекуван е, и може просто да е пристигнал от мястото, където всъщност са били натровени другите. Проверява се водата, замърсяването на въздуха и причините за инцидента, след който започна изтичането на газ от цистерните. Екипите работят на място. Основната задача е да се обезопасят хората, които живеят близо до индустриалната зона в Пирот, а чрез специална карго компания опасният товар трябва да бъде преместен”, каза за NOVA репортерът на телевизия N1 Милан Стоянович.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и