Понеделник, 27 Мар 2023
    
Общество

Близо 3 млн. лв. са събрани до момента в юбилейното издание на "Българската Коледа"

  26.12.2022 11:24  
Близо 3 млн. лв. са събрани до момента в юбилейното издание на \

На благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ присъстваха президентът и неговата съпруга, представители на държавни институции, дипломати, дарители, посланици на кампанията и подпомогнати деца

Двадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ под патронажа на президента на Република България продължава. Тази година кампанията е посветена на децата с редки генетични заболявания. Над 2 720 000 лева достигна набраната сума след края на благотворителния спектакъл, който се състоя вчера вечерта в Народния театър „Иван Вазов“, съобщиха от прессекретариата на президента.

Към момента са изпратени 350 000 дарителски SMS на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117 от началото на кампанията,

която беше обявена от президента Румен Радев в края на месец ноември в гр. Велико Търново. Наличната сума в дарителската банкова сметка на инициативата е над 2 310 000 лв., a близо 60 000 лв. са дарени чрез системата ePay.bg.

На коледния благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ присъстваха президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, представители на държавни институции, дипломати, дарители, посланици на кампанията и деца, подпомогнати от „Българската Коледа”.

В подкрепа на децата на “Българската Коледа” от сцената на Народния театър послания отправиха популярни български музиканти,певци, танцьори, актьори, спортисти и журналисти. Концертът бе реализиран от екипа на „Dream Team Productions” и излъчен на живо по Нова телевизия и Българското национално радио. Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Левон Манукян, Орлин Павлов, Миро, Графа, Любо Киров и Поли Генова, Васил Петров, Рафи Бохосян, Дони и Нети, Люси Дяковска, Еделина Кънева, Деси Добрева, дует „Авеню“, Владимир Пенев, Кристиян Григоров и Димитър Атанасов, Веселин Маринов, Дара Екимова, Никола Тодоров, Александър Мутафчийски, Нели Рангелова и вокална група „Детски свят“, Националният ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев“, детска вокална група Бон-Бон с ръководител Рози Караславова и Детски хор на Българското национално радио с диригент Венеция Караманова, посветиха своите изпълнения на нуждаещите се от подкрепа деца.

И тази година „Българската Коледа“ събра изявени телевизионни журналисти,които обединиха усилия в подкрепа на детския живот. По време на концерта послания изпратиха Аделина Радева, Ангел Бончев, Надя Обретенова, Симеон Иванов и Стефан Щерев от Българската национална телевизия, Николай Дойнов, Ани Салич и Мирослава Иванова от Нова телевизия, Златимир Йочев, Виктория Готева, Ивайло Везенков и Кристина Газиева от бТВ.

Сред застъпниците, които призоваха за съпричастност към децата в беда бяха и журналистът Георги Тошев, писателката Здравка Евтимова и група студенти от специалност „Право“. Към каузата на „Българската Коледа” се присъединиха и Олимпийските шампионки от ансамбъла ни по художествена гимнастика. Мина и Кристиан, две от порасналите деца на „Българската Коледа“, също призоваха за подкрепа и съпричастност.

Вече 20 години общите усилия на хиляди добродетелни българи, които правят възможна каузата „Българската Коледа“, утвърждават дарителските традиции в страната и печелят обществена подкрепа за благотворителността. Благодарение на активната подкрепа от дарители и партньори инициативата подпомага всяка година средно 500 деца и осигурява високотехнологична медицинска апаратура за лечебни заведения от цялата страна.

Двадесетото издание на благотворителната инициатива ще продължи до края на месец ноември 2023 година.

Заявления за подпомагане на деца се приемат целогодишно.

Допълнителна информация за „Българската Коледа“, както и за начините, по които може да бъде направено дарение, са посочени на интернет-страницата на благотворителната инициатива: www.bgkoleda.bg. На същия адрес може да откриете и реда за кандидатстване за подпомагане в рамките на инициативата.

Източник: Пресцентър Президентство   


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и