Дона МИТЕВА
Общинският председател на БСП Живко Господинов неведнъж е показвал в социалната мрежа своите кулинарни умения. Ясно е за неговото семейство и за приятелите му, че умее баница да върти, а и традиционни ястия за празниците да прави.
За Коледа бургаският общински съветник традиционно е решил да направи капама в гювеч. Ако някй още не е подотл празниното ястие може да се възползва от рецптата.
„От няколко години разбрах тайната на вкусното готвене, а това са живият огън и глинените съдове. На вилата имаме вече няколко гювеча и в семейството предпочитаме да приготвяме ястията в тях“, казва Господинов.
Ето и самата рецепта за капама в гювеч:
На дъното на гювеча слагаме мазнина и зелеви листа.
След това нареждаме сармите, приготвени от кълцаното месо, ориза, овкусени с черен пипер и чубрица. Навитите и подредени вече в гювеча сарми се поръсват с червен пипер.
Върху тях се нареждат предварително овкусените свински пържоли. Залива се с вода и се слага да се пече.
Наденицата се добавя 30-40 минути преди да е готово ястието.