Събота, 18 Мар 2023
    
Бизнес

ОД „Земеделие“ е открито работеща и социално ориентирана администрация

  16.12.2022 15:36  
ОД „Земеделие“ е открито работеща и социално ориентирана администрация

Етикет „Ефективен CAF потребител“ от Института по публична администрация (ИПА) е сериозно признание за това

Областна дирекция „Земеделие“ Бургас получи етикет „Ефективен CAF потребител“ от Института по публична администрация (ИПА). Той се връчва за успешното внедряване на модела за управление на качеството в ежедневната работа на дирекцията.

„На специално организираната от ИПА национална конференция приех етикета като признание за положените усилия на служителите и ръководството в ОД “Земеделие“ Бургас, за въвеждане на модела CAF.

Няма да проявявам скромност, защото съвсем смело и отговорно мога и ще заявя, че Областна дирекция „Земеделие“ Бургас е открито работеща, разбираща, съдействаща, помагаща и социално ориентирана в рамките на закона администрация.

Прозрачността и отчетността в дейността на дирекцията е практика, защото са възприети като начин за подобрение на изпълнението на дейностите и задачите ни.

Външните резултати възприемаме като средство за отразяване ефективността на работата на дирекцията, като оценка от заинтересованите страни и въздействието ни върху обществото“, коментира Лидия Станкова, директор на областна дирекция „Земеделие“.

Тя припомни и факти от историята на дирекцията - през 2018г. Областна дирекция „Земеделие“ Бургас спечели: Първо място в конкурс „Добра практика в дейността на администрацията в България, организиран от ИПА. Номинацията беше в раздел „Социална отговорност“ за практиката „Областна експертна комисия животновъдство Бургас“ в състезание с общо 24 администрации в страната. Получи най-висока обща оценка и се класира на първо място в рейтинга на учещите администрации за 2018 г. от общо 49 български и чуждестранни организации и 995 служители.

Получава също награда с отличителния знак от МТСП за значими постижения в ефективното изпълнение на политиката на равнопоставеност в Република България в категорията "Държавни институции" за създадената "Система за наставничество" с цел постигане на равнопоставеност за всички към постигане на по ефективни политики.

„Тези обстоятелства, споделям, в подкрепа, от една страна на факта за нашата ясно осъзната цел – да бъдем администрация на европейско ниво, да изградим подход на такъв вид партньорство на областно и национално ниво, чрез които вниквайки в проблемите, да отговорим на очакванията, а от друга страна, като провокация към самите нас – ще отговорим ли на изискванията и критериите за управление и качеството“, обобщава фактите Станкова.

Така започва тяхното „пътуване към съвършенство“ с модела CAF.

„В изпълнение на Стратегията за развитие на държавната администрация, Пътната карта за нейното изпълнение и Закона за администрацията, водени от спечелените награди и имайки амбицията да се развиваме по пътя на усъвършенстването на дейността, както и на желанието ни да въведем културата на организационно съвършенство, на 23.01.2019 г., поискахме от ИПА организацията ни да бъде разгледана и оценена в своята цялост от екип от експерти и да бъдем включени в обучение за CAF.

Последва подписване на споразумение за сътрудничество с Института по публична администрация за „Въвеждане на Общата рамка за оценка (CAF) в българската администрация“.

Лидия Станкова на ритуално даване началото на жътвата

Сформирахме екип за самооценка, на който бе възложено в администрацията да бъде приложен цялостно и при пълен обхват на организацията инструментът за организационно съвършенство „Обща рамка за оценка CAF“. Мотивът за решението на ръководството е, че внедряването на инструмента за качество CAF ще позволи да се направи цялостна оценка на дейността на ОД „Земеделие“ Бургас, която да обхваща и анализира различни аспекти на организационното управление и изпълнението на основните дейности, чрез вътрешен поглед да се постигане добро управление чрез прилагане на основните принципи на модела“, проследява пътя за достигане на етикета Станкова.

В екипа за самооценка е ангажирано цялото ръководство, включени са служители на ръководни и експертни длъжности от всички структурни звена на дирекцията, с доказани професионален опит и личностни качества, както и новоназначени, които да допринесат с нови идеи и нов начин на мислене. Изборът предоставя възможност за задълбочен анализ и отчитане на различни становища и гледни точки.

След проведените специализирани обучения за въвеждане на модела стартира и се провежда процесът по внедряването му.

„За извършване на самооценката за определяне на качеството избрахме метода на „Класическото точкуване” за оценка на критериите и подкритериите, следвайки цикъла „Планирай-Направи-Провери-Действай” (PDCA).

И така вече сме носители на етикета „Ефективен CAF“ потребител. Уверявам Ви, че колегите положиха изключително много усилия за успешното внедряване на модела за управление на качеството в ежедневната ни работа, както и че продължаваме със същата енергия непрекъснато да развиваме и усъвършенстваме модела на управление и работа в дирекцията с изцяло и напълно осъзната насоченост към основните (8) принципа на съвършенство: Ориентираност към резултати; Фокус върху гражданите/потребителите; Лидерство и постоянство на целите; Управление чрез процеси и факти; Подход, основан на възможности за развитие и участие на хората; Непрекъснато обучение, иновации и усъвършенстване; Развитие на партньорства; Социална отговорност.

На специално организираната от ИПА национална конференция приех Етикета като признание за положените усилия на служителите и ръководството в ОД “Земеделие“ Бургас, за въвеждане на модела CAF и като стимул за насърчаване на работата за непрекъснато развитие и усъвършенстване на база на принципите на цялостно управление на качеството.

Отбелязване Деня на пчеларя

Прилагането на модела CAF даде възможност на ръководството и служителите на организацията да погледнем по-навътре в процесите и да ги оценим адекватно и безпристрастно, като вземем предвид ключовите благоприятстващи фактори и резултатите, които администрацията постига.

Този нов подход постигна заложените цели в сравнително кратък период, през който бяха прегледани всички ключови процеси и основните документи на администрацията ни, и който завърши с ясно структуриран, конкретен и целенасочен План за подобрение.

Всичко това стана факт благодарение на колегите, на екипа, с който работя.

Защото администрацията – това са хората, експертите, които работят в нея. А екипността и съвместната работа са изключително важни – те са в основата на успеха на всяка администрация .

Накрая бих искала да пожелая на всяка българска администрация мотивиран екип с доказани качества, защото това е гаранцията за качество и успех“, коментира Лидия Станкова.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и