Вторник, 14 Мар 2023
    
Мнения Спорт

Световното на изненадите роди нови фактори във футбола

  13.12.2022 12:28  
Световното на изненадите роди нови фактори във футбола

Георги РУСИНОВ

 

Световното първенство по футбол в Катар спокойно може да се нарече първенството на изненадите. Да, във всеки най-голям футболен форум досега е имало изненади и ще продължи да има, но това в Катар определено ще остане в историята като едно от най-запомнящите се.

В модерния футбол максимата за отборите великани и футболните джуджета отдавна не е приложима. На световното в Катар първи доказаха това играчите на Саудитска Арабия, които пуснаха футболна бомба, побеждавайки вечния фаворит Аржентина с 2:1 в груповата фаза. Тунис пък завърши наравно с друг традиционно силен отбор – този на Дания.

Но африканските отбори определено ще запомнят държавата Мароко, за която ще стане въпрос по-нататък в текста. Берберите стартираха участието си с равен срещу Хърватска. Иран пък си отмъстиха загубата от Англия с 6:2 с победа над друг британски състав – 2:0 срещу Уелс. Англия се препъна срещу бившата си колония САЩ с 0:0, като янките се доказаха като традиционно неудобен съперник на албионците.

Другата огромна изненада на световното бяха „самураите“ от Япония. Футболистите от Страната на изгряващото слънце „посякоха“ фаворитите Германия и Испания. Мароко продължи доброто си участие с победа от 2:0 над Белгия, която разкри грозната истина за либералната политика на запад. В нощта на победата хиляди мигранти от Мароко, живеещи в Белгия, опустошиха централен Брюксел, докато сънародниците им в Катар почистиха стадиона след себе си по примера на винаги дисциплинираните японски фенове.

В третия кръг от групите дойдоха някои от най-големите изненади. Именно тук отборите на Германия и Белгия катастрофираха тотално и си стегнаха куфарите за дома. Тунис успя да запише победа над Франция, но „петлите“ вече си бяха осигурили класиране на осминафиналите след 2 победи. Мароко записа втора победа и също продължи в елиминациите. Последваха отново погроми в западни градове.

Освен Япония, приятна изненада от Източна Азия бяха и корейците, които победиха Португалия и успяха да се класират на 2-ро място след „мореплавателите“. В тази група традиционният участник в елиминациите – Уругвай, остана на трето място и не стигна до осминафиналите. Породиха се съмнения, че португалците изгубиха нарочно мача срещу Южна Корея, за да си отмъстят на „урусите“ за предишно отпадане на световно първенство от южноамериканците.

Камерун записа престижна победа срещу Бразилия в мач без смисъл. Африканският отбор нямаше шанс за класиране, а „селесао“ вече си бяха осигурили участие на осминафиналите. Швейцария изхвърли Сърбия от световното в драматичен мач, в който се стигна до политически изказвания и нападки между двата отбора. Не е тайна, че в състава на „кръстоносците“ има няколко играчи с албански корени и между тях и сръбските футболисти прехвърчаха искри през целия мач.

На осминафиналите не липсваха футболни драми и изненади. Аржентина например много трудно се справи със симпатичния отбор на Австралия, които до последния съдийски сигнал гонеха изравняване на резултата, но в крайна сметка „гаучосите“ продължиха с 2:1. Холандия и Франция се разправиха в неособено неравностойни двубои срещу САЩ и Полша, записвайки победи с 3:1. Англия отстрани Сенегал с класическия резултат от 3:0.

Драматичен бе мачът между Япония и Хърватска. И двата отбора гониха победата, но в крайна сметка се стигна до дузпи, при които нервите на „самураите“ не издържаха срещу балканците, за които елиминациите с продължения и дузпи се превърнаха в традиция от много години насам. Азиатците напуснаха рано първенството, но за пореден път оставиха изключителна следа след себе си. Другият азиатски отбор – този на Южна Корея, имаше лошия късмет да играе срещу петкратните световни шампиони от Бразилия. Неймар и компания разгромиха корейците с 4:1.

Мароканците определено са най-голямата изненада на световното. Те успяха да изхвърлят Испания след мач с продължения и дузпи. И да – последваха отново погроми в Западна Европа. Трябва да се отбележи, че след тази победа на Мароко, а и след други шокиращи резултати се промъкнаха и съмнения за уговорени мачове, за което обаче няма никакво доказателство. Швейцарците, които показаха зъби на Сърбия, бяха коренно различен отбор срещу Португалия в последния осминафинал, падайки с 6:1.

Четвъртфиналите поднесоха две от най-големите изненади до момента. Хърватска, която беше силно подценявана от експерти от цял свят, показа най-голямото си майсторство. „Ватрените“ завършиха 0:0 в редовното време с Бразилия. В продължения Неймар изпрати „селесао“ напред в резултата, но в края на продълженията балканците изравниха и пратиха мача на дузпи. Резултатът – целият бразилски отбор ронеше сълзи след края на изпълненията на 11-метровите удари Хърватският вратар Ливакович улови една дузпа, Маркиньос прати решаващата в гредата.

С дузпи приключи и изключително интересният мач между Нидерландия и Аржентина. Южноамериканците издържаха на стреса за разлика от холандците. След този мач у нас се появиха шеги, че Аржентина е отмъстила България срещу Нидерландия, която спря страната ни заедно с Румъния за Шенген.

След като отстраниха Испания, Мароко се изправи срещу друг фаворит – Португалия на Кристияно Роналдо, който след скандал с треньора в този мач бе на резервната скамейка. Африканският отбор игра изключително силно и дори ранната поява на Роналдо в игра не помогна на „мореплавателите“, които отпаднаха след 1:0. Може би вече картинката е ясна, че и след този мач погромите в западни градове от марокански фенове не закъсняха. Така Мароко се превърна в първата африканска държава, достигнала до полуфинал.

В последния четвъртфинал, в доста равностоен мач Франция победи Англия с 2:1. Проклятието на дузпите за англичаните отново се прояви. Хари Кейн вкара една за изравняване на резултата, но след като в края на мача падаха с 2:1, капитанът на „трите лъва“ пропусна от бялата точка.

На полуфиналите ни очакват изключително интересни сблъсъци. Аржентина на Лионел Меси ще се изправи срещу Хърватска на Лука Модрич. Франция пък ще опита да спре похода на бившата си колония Мароко, когато двата отбора излязат на терена.

Ще достигнат ли хърватите до втори финал? Ще се повтори ли всъщност финалът от 2018-а с Франция, или „петлите“ ще загубят от хита на световното – Мароко? Предстои ни да разберем в мачовете днес и утре.


Анкета

"За" или "Против" въвеждане на еврото сте?


Резултати

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и