Четвъртък, 02 Мар 2023
    
Бургас Култура

„Приказните хора” представя Румяна Емануилиду днес

  01.12.2022 10:11  
 „Приказните хора” представя Румяна Емануилиду днес

90 години история на детския и 70 години на кукления театър в Бургас са поместени между кориците на книгата „Приказните хора”. Интригуващото четиво ще бъде представено утре, 1 декември /четвъртък/, от 18.00 часа в залата на ДКТ – Бургас.

Книгата съдържа любопитни факти, стотици лица, свързани с началото и утвърждаването на бургаския театър през десетилетията, сред които е и светилото на българската сцена Кръстьо Сарафов. Големият творец, който през 1932 е бил единственият професионален актьор, изиграва огромна роля за издигането на бургаския театър с обособяване на детски отдел и библиотека.

„Интересното е, че през тези тежки военни години обществото в града само е събирало средства. Хората са имали нужда и са искали в Бургас да има такова духовно средище. Всеки е давал каквото има - платове за костюми, ненужни вещи за реквизит. Дарявали са и по 1 пара от цената на всеки вестник, също за фонда на театъра. Затова тази книга е реверанс към всички, допринесли за развитието и разпознаването на тази марка – бургаския театър”, споделя журналистът, издател и общественик Румяна Емануилиду, автор на книгата.

Тя допълни, че е безкрайно благодарна на екипите на Държавен архив - Бургас и РБ „Пейо Яворов”, които всеотдайно и отговорно са подхождали при всяко нейно посещение през последните пет години.

Как е станало развитието на детското театрално изкуство в Бургас - град, наричан не без основание театрален, как са се развивали идеите, режисурата и сценографията, музиката, актьорите и куклите, как са взаимодействали с всичко това и зрителите - за това разказва този летопис.

В книгата има специално място за „Театралните легенди”, оставили ярка диря в историята на театъра от началото до наши дни - Вичка Търколева, Марина Гочева, Недялко Йорданов, проф. Николина Георгиева, Петър Цанков, Кирил Дончев, Кирякос Аргиропулос, Симеон Димитров, Румен Велев, Васил Рокоманов, Леонард Капон, Христина Арсенова.

Акцент е и дейността и отдадеността на дългогодишния директор на ДКТ – Бургас - Христина Арсенова, която вече 28 години държи кормилото на най-успешния и уважаван театър, покорил световните сцени със своето високо изкуство и дал десетки поводи за гордост на съвременните зрители.

В книгата са поместени още Репертоарa на бургаския куклен театър от сезон 1954/1955 г. до 2021/2022 година, История на Куклен театър – Бургас и библиографска справка за периода 1932 - 2021 г.

Корицата е дело на сценографа Емилияна Тотева.

„Приказните хора” ще има своята премиера и на Софийския международен панаир на книгата в НДК на 10 декември, а след това ще бъде част и от традиционния Фестивал на куклите, който се провежда всяко лято в Бургас.


Анкета

"За" или "Против" въвеждане на еврото сте?


Резултати

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и