Неделя, 26 Фев 2023
    
Бургас

Венета Николова, председател на СИК: Да се направи проучване сред членовете на СИК как да се гласува

  26.11.2022 17:39  
Венета Николова, председател на СИК: Да се направи проучване сред членовете на СИК как да се гласува

Дона МИТЕВА

Венета Николова е бургазлийка, една от многото, които се занимават с правене на избори повече от 20 години. Натрупала е много опит, емоции, безсънни нощи като член, а и в повечето случаи председател на секционна избирателна комисия. За  обсъжданите  промени в Изборния кодекс тя казва:

„Нека да се направи едно проучване между членовете на СИК как да се гласува, по телефона, да не се харчат излишни средства за референдум. Да се питат тези, които участват в правенето на избори какво мислят. Убедена съм, че почти никой няма да иска смесено гласуване, нито само с хартиени бюлетини“, казва тя.

Опитът й сочи и друго – все по-малко са желаещите да участват в правенето на избори. Трудно се намират членове за избирателните секции. Средната възраст на членовете на комисиите става все по голяма. Особено дефицитни са младите хора.

„Младите, онези, които ходят на работа, имат ангажименти към деца и родители, не им се занимава много с такава работа. Особено когато трябва да се стои до ранни зори на следващия ден на опашка за предаване на протоколите в РИК. Да не говорим, че дори не им се жертва един цял ден висене в избирателната секция.

При последните избори за сегашното Народно събрание, като бе само машинно гласуването и нямаше това голямо броене, попълване на чернова на протокол, после на оригинал – имаше и млади хора в комисиите. Просто бяха наясно, че след приключване на изборния ден до час и нещо ще са си по домовете. Ако обаче се върне смесеното гласуване – голяма част от тях ще се откажат да са част от секционните комисии“.

Николова споделя и това, че през годините, когато бе само хартиено гласуването, често се е налагало да ходи и поправя протоколите на своите колеги, защото са пълни с какви ли не грешки.

„През април миналата година, когато беше смесено гласуването, като седнах да ми проверяват документите от Районната избирателна комисия и не намериха никаква грешка, хората си признаха, че ако всички протоколи са такива – много по-бързо ще се приключва, но явно моят бе един от малкото добре направени“, обяснява тя защо човешкият фактор не винаги е най-доброто решение. Коментира и това, че при хартиените бюлетини често за милиметър неволно излизане на знака от квадратчето, се намират членове в комисията, които настояват тя да бъде обявена за невалидна.

„Смятам, че смесеното гласуване няма да изкара повече избиратели до урните. Не мисля, че и машините плашат възрастните хора. В моята секция на последния вот имаше дядо на повече от 90 години, който се справи безпроблемно с машината. Даже без помощ.

При машинното гласуване нямаше невалидни бюлетини. Това е сигурен начин на отчитане. Не мисля, че машините могат да бъдат манипулирани. Ако има страх от манипулации – защо да не се помисли за контролни проверки.

А какво беше при хартиената бюлетина – аз лично съм чувала щракането на телефона, когато някои си снима бюлетината. За спомен ли я снима – не мисля – просто да отчете за кого е гласувал и да си получи парите срещу гласа. Чувам и нищо не мога да направя, защото няма как да докажа. А с машината – всичко става пред очите на цялата комисия.

Ако при следващи избори гласуването е смесено, ще се усложни пак работата на комисиите, ще се спи в автобусите. Ще се осъмва в РИК“, казва Венета Николова.

Тя не спестява и това, че вероятно ще се върнат и други неприятни практики – например членовете на СИК, които са от различни политически сили да се карат коя бюлетина е валидна и коя не при броенето.

 


Анкета

"За" или "Против" въвеждане на еврото сте?


Резултати

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и