Събота, 18 Фев 2023
    
Бургас Култура

Градски легенди! Бургаският Биг Бенд навършва 75 години

  19.11.2022 17:30  
Градски легенди! Бургаският Биг Бенд навършва 75 години

Емблемата на града - без която няма местен или национален празник 

Силвия ШАТЪРОВА

Бургаският Биг Бенд, или по известен като Представителния духов оркестър към Община Бургас, става на 75 години. Музикантите репетират усилено за специалния тържествен концерт, който ще е едно от събитията на годината за града. Успяваме за кратко да отклоним вниманието от репетициите на диригента Анастас Камиларов и на директора на ОП „Летен театър, фестивали и концерти“ Димитър Маджаров - и двамата възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“-Бургас.
Тържественият концерт ще се проведе на 3 декември от 18.30 часа в Културен дом на НХК.


Тогава се очакват гости от Съюза на музикалните и танцови дейци, по-точно ще пристигне неговият изпълнителен директор Станислав Почекански. Оркестърът е носител на престижното отличие „Златна лира“. 
По време на концерта публиката ще разбере как е възникнал  Бургаския духов оркестър, любопитни факти от неговата история и за неговите ръководители - легендарните диригенти Кирил Дончев, Иван Ганев, Христо Кожухаров, Йордан Караиванов, музикантите Милчо Божков, Йово Игнатов. Концертът е замислен съвместно с възпитаниците на НУМСИ, защото от там се очаква да дойдат и новите попълнения в състава на Духовия оркестър, а учениците да усетят какво е да свириш в голям оркестър и на голяма сцена.
Една от емблемите на Бургас навършва достолепна възраст, музикалният състав е гордост за града и областта, още повече че той остана единственият духов оркестър в Източна България. От години репертоарът му е вече актуален, модерен, граждански, внася дух и настроение както през лятото, така и през зимата, когато свири на някои от градските локации - Часовника, Охлюва или Флората. Може да бъде видян пред Културен дом на НХК, на откриването на София филм фест „На брега“, където може да се чуе джазовата сюита „Втори валс“ на Димитър Шостакович, и то изпълнена толкова вълнуващо, че ще се объркате дали сте в Бургас, или все едно слушате на живо оркестъра на Андре Руо.


В момента ръководител и диригент на оркестъра е Анастас Камиларов, който продължава традицията на маестро Христо Кожухаров да разчупи жанрово репертоара на оркестъра. От години той вече не е само фон за национални празници и не свири само маршове. Филмова музика, български парчета са в неговия репертоар и се очакват с вълнение от бургазлии. Оркестърът внася настроение и колорит както през декемврийските празници и майски празници, така и лятото, когато гъмжи от туристи.

Историята 


Бургаският духов оркестър продължава традицията на оркестъра на Георги Шагунов.

Оркестърът на 24 Черноморски пехотен полк


Всъщност началото на градския оркестър се поставя след Освобождението. В архивите на града е посочено, че в България пристигат чешки композитори - капелмайстори. Те сформират в определени градове военни оркестри, такъв има и в Бургас, състои са от 20 души. Съществува близо 40 години, редовно изнася концерти в Морската градина.
През 1947 година от общината решават и сформират нов свой оркестър, вече цивилен.

На Охлюва през 1988 година 


През годините е имало много сътресения в зависимост как са се сменяли режимите. Независимо от това всеки ръководител на града е имал желанието да го поддържа, защото Бургас е курортен град. По някакъв начин трябва да бъдат привлечени туристите и това е един от начините. 

Настоящето 

От години започна разчупване, обновяване репертоара на Представителния духов оркестър. „Репертоарът е богат и пъстър. Диригентът работи с голяма жар и програмите са много разнообразни - филмова музика, за деца, евъргрийни, джаз, рагтайм, маршове, преработка на класически произведения. Новата визия на Градския духов оркестър доби визия на Биг Бенд, защото преди е имало инструменти като валдхорна, фагот и обой, които в момента ги няма и това го прави Биг Бенд. Съвсем спокойно може да участва във всички мероприятия, свързани с такъв тип музика“, казва Димитър Маджаров - директор на ОП “Летен театър, фестивали и концерти“.
„Имахме идея, която отлагах от преди пандемията - да привлечем млади изпълнители от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ - поп и джаз пеене, което вече отговаря на новата ни визия. Тя е съобразена с интересите на публиката“, казва в аванс за концерта диригентът Анастас Камиларов. 


Програмата за събитието е базирана на онова, което публиката харесва и очаква. 20 нови произведения ще бъдат изпълнени, залага се главно на джазовите импровизации, като ще се използва целият ресурс от млади таланти. Така децата ще трупат опит и ще работят с професионалистите на една сцена, ще приложат научената теория на практика.

Димитър Маджаров/вляво/ и диригента Анастас Камиларов/вдясно/ 

Бъдещето 

Музикантите мечтаят за повече изяви на градски национални сцени, да виждат усмивките на хората. Тенденцията показва, че съвременните оркестри не са тясно профилирани, а трябва да умеят да изпълняват голяма палитра от музикални жанрове. 
Преди година Бургаският духов оркестър участва на преглед на духовите оркестри от Балканите в Одрин, където заедно с оркестъра от Търговище са показали много добро ниво и са били без конкуренция за оркестър на сцена.
„Колегите бяха подготвени повече за военни маршове, за сцена с озвучаване ние бяхме без конкуренция“, казва диригентът Камиларов.
За нас е важно да пътуват и да си сверяват часовника, да трупат опит, да виждат какви са тенденциите“, продължава Димитър Маджаров. 
Музикантите мечтаят за аранжименти на български песни, което си е трудна работа, защото има специфика, съобразена с инструментите и да запленят повече деца-музиканти, които да попълнят състава.
Знаят, че имат свободата и ще продължат да работят, за да са музикалното лице на Бургас.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и