Четвъртък, 16 Фев 2023
    
Бизнес Общество

Земеделският министър отговаря за недостига на дърва за огрев в руенско

  17.11.2022 17:27  
Земеделският министър отговаря за недостига на дърва за огрев в руенско

Недостигът на дърва за огрев за местното население на община Руен е изкуствено възникнал проблем. Това е написал земеделският министър в отговора са на въпрос, зададен от бургаските депутати Севим Али и Ешереф Ешереф.

Писменият отговор на министъра депутатът Али е публикувал на страницата си във Фейсбук. В него пише: "Към 15. 11. 2022 г. на населението на община Руен са предоставени общо 41 737 пространствени кубични метра. Стопанството поддържа наличност и в склад за продажба на дървесина по член 206 от Закона за горите и по временни складове за крайно нуждаещи селища.

Към настоящия момент има налични добити и 960 пространствени кубични метра дърва за огрев от дървесен вид габър и мъждрян, които са предложени чрез уведомителни писма (по 160 пространствени куб. метра за селата Просеник, Ръжица, Разбойна, Преображенци, Руен, Ябълчево), но същите са отказани от хората, които изчакват дъбови дърва.

Визираният недостиг на дърва за огрев е изкуствено възникнал проблем, поради явното нежелание на част от местното население да се възползва през летните месеци от възможностите за закупуване на предлаганите добити количества от дървесни видове габър и мъждрян, с каквито стопанството разполага“, отговаря министър Гечев.

Предоставена е справка за предоставени и оставащи за добив  и доставка на дърва за огрев за община Руен.

При сегашните темпове на доставка – около 2 000 пространствени куб. м на седмица, оставащите количества се планира да бъдат евентуално доставени до средата на декември,ако позволи  метеорологичната обстановка.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и