Понеделник, 13 Фев 2023
    
Мнения

Полковник от запаса Кирил Куртев: България е лидер на Балканите по непрекъсната промяна охраната на границите си

  14.11.2022 15:15  
Полковник от запаса Кирил Куртев: България е лидер на Балканите по непрекъсната промяна охраната на границите си

Граничният полицай не трябва бъде видим

 

Дългоцевното оръжие може да се носи до 4 часа, а не в 12-часови смени

 

През изминалата седмица новината за простреляният полицай Петър Бъчваров предизвика доста въпроси, свързани с охраната на границата, обърнахме се към един офицер от запаса, бивш граничар, служил от 1965 до 1989 година на българо-турската граница на известната застава „Шалаката“ до село Воден. Познава цялата южна граница с Турция от Резово до Капитан Андреево, служил е и на Ченгене скеле. Решава да стане граничар по абсолютно романтични мотиви, но прекарва дълги години в тежка служба на границата.

Как вижда сега охраната й, какви са пропуските, независимо че сме в демократични условия. 30 години след промените има основни принципи, на които е базирана охраната на една граница, независимо дали се извършва от войски от Министерство на отбраната или от полиция, подчинена на МВР.

Слабата подготовка, лошото обучение и тактика са в основата на много грешки, които се допускат по охраната на границите ни.

 

Интервю на Силвия ШАТЪРОВА

- Полковник Куртев, трябва ли армията да охранява сега българската граница, а не полиция?

- Не може да се възстановят гранични войски, защото няма кой да служи в тях. Слушах началника на Гранична полиция в София и чувам от госпожата Димитрова, че за кратко време ще подготви гранични полицаи. По онова време граничарите се подготвяха за четири месеца.

- За месец възможно ли е да бъдат обучени?

- С това оръжие, с което разполагат полицаите, не може да се охранява границата на самата бразда. Недопустимо е стрелецът на полицая да е бил на 15 метра от него. Граничният полицай трябва да вижда всичко, но него никой не трябва да го вижда. Сега наблюдаваме, че патрулите се движат по пътя покрай граничната бразда, а трафикантите ги следят и след като мине патрулът, преминават през телената ограда. Тя е добра, но не е на правилното място.

- А къде трябва да бъде?

- Във вътрешността, на 2 км от граничната бразда, където беше едно време кльонът или съоръжение С-100. Тези мигранти, за да стигнат до там, те объркват посоките, те не са добре подготвени, за да минат безпрепятствено, в същото време граничарите трябва да са под прикритие, не трябва да се виждат, а трябва да наблюдават терена, който охраняват.

- Т.е. организацията не би следвало да се свежда до ограда и патрули?

- Не може да се върне онова, което бе при нас, но при всички случаи трябва да има малки заграждения. Граничарите разполагаха със сигнални прибори ЕХО и С-2, малък сигнален апарат с опънати телени нишки, които се знаеха само от тях. Като нарушителят премине, се задействаше апаратът и показваше къде и как трябва да се действа. Полицаите трябва да имат служебно куче, за да може веднага след като разкрият нарушителя, той да бъде задържан.

Не е необходима такава голяма ограда, на определени места се изгражда такава полоса, в която всеки, който премине, оставя следа и по нея граничните се ориентират в какво направление се придвижват нарушителите.

- Големият проблем е, че тези служители не са добре обучени в новата реалност - агресивни трафиканти и мигранти?

- Трудно е да се отговори, защото сега границата се охранява от възрастни професионални мъже, е не млади наборници. Сега дори и жени са включени в нарядите. А това през деня е донякъде възможно, но през нощта е твърде трудно и рисково. Движението на патрула, както е в случая на Голям Дервен, е с автомобили, които се наблюдават от трафикантите от километри. Те не са никак защитени.

- Къде най-лесно може да бъде пресечена от мигранти границата?

- Най-лесно се преминава трасето от Малко Търново до Елхово. Районът на Малко Търново е горист. Трафикантите могат да преведат по всяко време групи.

- Граничарите трябва да познават обстановката и в съседна Турция, къде има населени места и да предполагат откъде е възможно да преминават мигранти и каналджии.

- По наше време беше по-удобно да охраняваш територията и по -защитено както за нас, така и за населението. Първо, ние бяхме въоръжени като войници, граничарите носеха бойни патрони. При определени случаи имаха право да стрелят след предупреждение и се изпълняваха инструкции.

Важно е тези, които организират охраната, да прочетат някои неща от инструкциите за охрана на границата от едно време и да ползват това, което е полезно.

- Ако сега започнат да носят дългоцевно оръжие, ще помогне ли ?

- Учудвам се на тези, които мислят да въведат използването на дългоцевно оръжие. То може да се носи, и особено от пешите патрули, не повече от 3-4 часа, а техните смени са по 12 часа. При всички случаи то е тежко - между 3 и 4 кг. Те и заради това не носят бронежилетки сега, учудващо е да ги накарат да носят и каски. Те се слагат по време на военни действия. Нито каски, нито бронежилетки могат да спасят положението.

Граничният полицай така трябва да носи службата си, че никой да не го вижда. Може и с обикновени пистолети да охраняват. Той трябва да изненада тези, които се подготвят да нарушат държавната граница, а не него да изненадват.

- Нормално ли е да се командироват служители на МО, Жандармерия, които не познават района?

- Това е крайно неправилно. Не може да отиде на границата служител, който не познава района, не знае как изглежда граничната бразда и пирамида. Могат да се използват в дълбочина, когато групите са преминали, за да ги задържат, за да не се стига като случая с автобуса, който уби двама полицаи. В никакъв случай не трябва да се използват служители, които не са граничари. Тези, командированите, са в тежест, и то сериозна. Нашите политици не знаят какво става на границата и как се получават тези инциденти.

Пропуснатият автобус, който стигна до Бургас с мигранти, е престъпление. При сегашните комуникации е твърде лесно, при нас докато се свържехме с наряд, хванал служител - минаваха часове.

- Вие участвал ли сте в задържането нарушители ?

- Да, участвал съм в задържането на нарушители, които са стигнали до кльона и са се върнали, и ги задържахме в Ахтопол. Нарушители са задържали и обикновени граждани, които са били членове на доброволни отряди, както и местни жители, които са се включвали в наряди.

Аз съм служил два месеца преди да съм бил в наряд. Първо трябваше да опозная целия район и едва тогава влязох в график. Сегашната ограда е по-страшна от желязната завеса - ние не можем да я преодолеем, а случайни хора го правят.

- Какви са вашите прогнози?

- Ако се засили охраната по сухопътната граница, мигрантският натиск ще се пренасочи по море.

- Една от версиите е, че Турция не осъществява голям контрол и спомага допълнително тези групи да стигнат до границата?

- Турската гранична охрана е такава, каквато е била още отпреди Балканската война. При тях няма никаква промяна вече 100 години. А ние за 100 години - десет пъти сменихме тактиките си. В това отношение сме лидери на Балканския полуостров по промяна охраната на границата. Те вероятно турските граничари са войници и не обръщат внимание на мигрантските групи, подминават ги без да се вълнуват и ги пускат ние да се оправяме с тях.

Охраната на границата трябва да е консервативна откъм организация. Трябва да не се променят традициите по охраната на границите. Причина за това, което се случва в момента, се корени точно в това. Системата трябва да се надгражда, а не да се сменя непрекъснато.

Покрай границите селата опустяха - това също е причина, няма жители. Малцината останали жители се страхуват да живеят там. Това също е допълнителен проблем и позволява мигрантите да се разхождат и да достигат до големите населени места. Мога да ви кажа, че в жилището на офицерите на застава „Шалаката“ бяха задържани 15 мигранти да живеят там повече от седмица. Открити са съвсем случайно от патрул.

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и