Петък, 10 Фев 2023
    
Бизнес Общество

Представители на синдикатите се срещат днес с президента

  11.11.2022 10:52  
Представители на синдикатите се срещат днес с президента

Малко преди началото на съвместният протест, който готвят двата най-големи синдиката у нас - КНСБ и "Подкрепа" днес в София, президентите им Пламен Димитров  и Димитър Манолов предупредиха, че няма да спрат с това. Шефът на "Подкрепа" предупреди, че все още са в подготовка на голям протест. "Недай си, Боже, нататък ще се наложи и по-големи да правим", заяви той в ефира на "Тази сутрин" по бТВ.

Пламен Димитров пък се извини, че днес централната част на София ще бъде блокирана от няколко хиляди автомобила от цялата страна. "Основните послания са ясни, те не са от вчера, лошото е, че не се чуват", настоя шефът на КНСБ. И припомни исканията им за увеличение на заплатите, както и да се компенсира инфлацията, която вече гони 20%.

На въпрос има ли пари, които да удовлетворят тези искания, Манолов посочи, че има. "България произвежда достатъчно, въпросът е как разпределяме това, което произвеждаме. Ако започнем да го правим малко по-справедливо, ще се намерят предостатъчно пари за тези неща и за още много други", настоя шефът на "Подкрепа".

А колегата му от КНСБ посочи, че не искат само от бюджетните средства. "75% от работещите са в частния сектор, на полугодието индустрията беше увеличила заплатите с около 17% и продължава да увеличава, има договаряне с работниците, така че заплатите се увеличават. Финансовият министър каза, че този бюджет, който беше актуализиран лятото, пък нямаше пари, помните... Тя казва, че финансовата година ще завърши с един милиард по-малко, отколкото е заложено. Защо са по-малко, след като са планирани, а има системи и хора на социални нужди", попита Димитров.

Манолов пък посочи, че има няколко администрации и второстепенни разпоредители на средства, които от години се финансират по сбъркан начин. "Поправянето на това не изисква кой знае какъв финансов ресурс, защото са 10-12 агенции, в които нещата трябва да се случват", добави той.

По сметките на КНСБ ако минималната работна заплата е 850 лв. от 1 януари, ще трябват около 650-700 млн. лв. допълнително.

"Хората очакват не да видят кюфтетата в Народното събрание, а искат да видят в техния джоб допълнителни пари", добави Димитров.

Синдикалистите посочиха, че има европейска директива, според която до 2 години минималната работна заплата ще бъде "вързана" със средната. Трябва да се помисли и как "Зелената сделка" ще се отрази на енергетиката на България.

"Енергийната бедност е нещо по-голямо, не само огрева. Искаме отлагането на либерализацията на цените на електроенергията за битовите потребители. Ще бъде смърт, ужас. Бизнесът, който потребява ток, не може да издържа и да плаща тези цени, какво остава за битовите потребители", попита Манолов. И отбеляза, че ако това се случи, трябва да е по-натам, и да е по умен начин.

Днес от 14 часа синдикатите имат среща и с президента Румен Радев.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и