Събота, 11 Фев 2023
    
Общество

Синдикатите излизат на протестен митинг пред парламента

  11.11.2022 07:54  
Синдикатите излизат на протестен митинг пред парламента

Синдикатите излизат днес на протестен митинг пред парламента, след който ще потеглят на протестно автошествие. Акцията е организира от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“.

От 11:00 до 12:00 ч. демонстрантите ще се съберат пред сградата на Народното събрание, а след това ще преминат с автомобили през централни софийски булеварди и улици.

В края на октомври двата синдиката представиха обща декларация с предложения за 13 мерки в ключовите сектори. Ръст на минималната работна заплата от 710 лв. на поне 850 лв. от 1 януари 2023 г. и увеличение с минимум 13% на всички работни заплати в частния и бюджетния сектор са сред предложенията на двата синдиката. 

Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ и председател на стачния комитет, заяви за БТА, че социалното напрежение е изключително високо. В продължение на месец във всички предприятия, където има синдикални организация, хората настояват за преговори с директорите и собствениците, за да може чрез колективното трудово договаряне да се стигне до увеличение на заплащането, посочи той. 

Капитанов каза, че още по време на предизборната кампания синдикатите са дали сигнал на партиите, че след конструирането на 48-ото Народно събрания ще очакват спешни решения на проблемите на хората. "Няма да даваме толеранс от 100 години", коментира той. 

„Имаме поредица от маркирани проблеми, които трябва да намерят своите решения и трябва да ги заявим пред властта“, каза за БТА президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. 

Той отправи критика към депутатите: „След като им трябваха три дни, за да изберат председател на Народното събрание, как да очаквам от тях загриженост за държавата“.

Заради заявката над 700 превозни средства да се включват в автошествието, се очаква движението в центъра на столицата от сутринта да бъде ограничено.  


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и