Четвъртък, 09 Фев 2023
    
Бизнес

Елена Андонова, хотелиер, експерт по туризъм: Предлагаме Програмата за настаняване да продължи и с наше участие

  10.11.2022 14:48  
Елена Андонова, хотелиер, експерт по туризъм: Предлагаме Програмата за настаняване да продължи и с наше участие

Интервю на Георги РУСИНОВ

 

-Какво е мнението на хотелиерския бранш за преместването на бежанците от Украйна и за какво настоявате?

-Всички ние сме изключително притеснени, защото времето ни притиска и трябва да имаме яснота – съответно отговор. Хотелиерите внесохме предложение, което молим да бъде разгледано. То гласи, че при равни условия с държавните бази ние сме съгласни да останем и да работим по Програмата. Съответно изхранването да бъде за най-нуждаещите се или всеки хотелиер сам да прецени свой пакет храноден и който може да си го заплати. На стойност от 15 лева без ДДС можем да останем да работим на база настаняване. Колкото и да е трудна тази задача – ще се справим. Идеята е да не предизвикваме допълнително протести като този в Слънчев бряг, защото те няма да спрат вероятно скоро. Хората, украинските бежанци, са много притеснени. Ние, хотелиерите, от своя страна - също.

Така че, молим държавата за едно партньорство. Надяваме се да получим отговор в най-кратък срок.

-Ще поискате ли увеличаване на въпросната сума от 15 лева на ден?

-На база нощувка на нас тя ни е достатъчна.

-Само за нощувка?

-Храноденът може да бъде по друг начин формулиран. Това е само предложение. Може всеки хотелиер сам да сметне своя храноден и да го предложи. И вече, който желае да се изхранва – да се заплаща от самите бежанци, където и както имат възможност. Тези, които са крайно нуждаещи се, могат да бъдат поети от БЧК или друга институция. А на база само нощувка – 15 лв. без ДДС – ще се справим, колкото и да е трудно.

-Идеята е, доколкото разбирам, Програмата да продължи под някаква форма и бежанците да останат и в хотелите, и да се настаняват и в държавните бази?

-Да, мислим, че ще има втора бежанска вълна, и то доста по-голяма. А легловата база в държавните бази, която не знаем колко е, защото няма изнесен списък, не знаем ще стигне ли. Вероятно и след първи ноември още хора са потърсили настаняване и още доста ще потърсят, затова с тези, с които работим в момента по Програмата, ако може да си партнираме с държавата и да си останем на същите условия. Да няма това преместване, цялата хистерия и паника. Няма смисъл.

-Имате ли обратна връзка за това къде трябва да се настанят хората, които в момента са при вас?

-Не, няма. Те затова протестират, защото не знаят къде ще отидат. Ние също не знаем и не можем да им отговорим. Питат ни, но ние нямаме отговор.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и