Понеделник, 06 Фев 2023
    
Бизнес Бургас

Лозари от Бургаски регион се включиха в протеста пред земеделското министерство

  07.11.2022 16:53  
Лозари от Бургаски регион се включиха  в протеста пред земеделското министерство

Дона МИТЕВА

Лозари от Руен, Поморие, Айтос, Сунгурларе, Карнобат и Царево взеха участие в днешния национален протест на хората от бранша. Над 50 човека от Бургаски регион застанаха пред земеделското министерство, заедно с колегите си от други населени места.

Протестиращите настояват да се обърне внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди и той да бъде обявен за приоритетен.

Като причини за недоволството си посочват: Липсата на прозрачност в работата на земеделското министерство, катастрофалното законодателство, както и липсата на защита от страна на държавата на родното грозде.

„Надяваме се другата седмица заедно с министъра на земеделието Явор Гечев да седнем на една маса и да направим промени в Стратегическия план за развитие на сектора, така че да залегне лозарството  като приоритетен сектор, а съответно промени и Закона за виното и спиртните напитки, за да може точно лозарите, които даваме грозде за винопроизводство за получи необходимото държавно подпомагане. Не може ние от винения сектор да получаваме 44.90 лв. ,а за десетртните сортове и овощарите например да вземат по 278 лв.“, коментира Селим Иса, който е член на Управителния съвет на "Национално сдружение на българските лозари" (НСБЛ) и е лозар от бургаско.

Той припомни, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството. Поради този факт и ако няма промени от сектора вещаят фалити. В момента средната загуба от декар е между 400 и 500 лева.

Своя днешен протест лозарите нарекоха „панихида за българското лозарство“.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и