Събота, 04 Фев 2023
    
Бизнес

Браншовици в туризма настояха за нов европейски облик на Слънчев бряг

  05.11.2022 15:51  
Браншовици в туризма настояха за нов европейски облик на Слънчев бряг

Дона МИТЕВА

Лоша инфраструктура, липса на инвестиции в нея, липса на дъждовно-отводнителна канализация, на подробен устройствен план, презастрояване – това са само част от проблемите на к.к. Слънчев бряг. Те бяха идентифицирани за пореден път.

Първата обществено-браншова среща-дискусия за обединяване усилията за развитие на най-големия курортен комплекс в България - Слънчев бряг, вече е факт. Тя се проведе под надслов: „Заедно за нов и европейски облик на дестинация Слънчев бряг“ в последния ден на октомври и бе инициирана от сдружение „Рафаел – инфо, култура и туризъм“, „Съюз на собствениците“ - Слънчев бряг, „Клуб на хотелиера“ –Несебър и „Обществен съвет - Несебър“.

На срещата бяха предложени поредица от мерки за инфраструктурно, визуално и административно развитие. Сред предложенията е курортът да бъде изцяло администриран от държавата чрез изкупуване акциите на акционерите.

От Акционерното дружество бе предложено да бъде приет специален закон за к.к. Слънчев бряг, който да урежда управление, права, задължения, общи условия за ползване на инфраструктура, площи, а също така и ясен контрол. Да бъдат приети дългосрочен план и инвестиционна програма с хоризонт 10 - 15 години.

Обратно на това е предложението на „Обществен съвет – Несебър“ – изцяло преминаване инфраструктурата на комплекса и отговорността за него към община Несебър.

Докато бъде прието единно административно решение, участниците в срещата предлагат да се насочват средства право пропорционални на приходите от данъци и такси, които влизат в община Несебър, към обновяване, изграждане на нова инфраструктура, осветление, зелени площи, крайбрежна и вътрешни алеи и др. Създаване на концепция, касаеща отговорностите – административни и обществено-браншови, които да формират ред и контрол по спазването му.

На срещата бе обърнато сериозно внимание и на липсата на места за паркиране – хроничен проблем за почти всички черноморски курорти, което води след себе си още по-негативен факт – превръщането и на последните останали незастроени площи и градинки в частни паркинги, на цени, равни на нощувката. Не бе подмината и липсата на квалифицирани кадри, които да вдигат нивото на предлагания туристически продукт.

Областна управа бе сезирана за непочистените речни корита в района на курортния комплекс, които освен че са неприятна гледка, крият и опасност при силни дъждове.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и