Събота, 04 Фев 2023
    
Бургас Мнения

Недялко Йорданов: Бургас е магически град. Няма друг такъв в България

  05.11.2022 12:50  
Недялко Йорданов: Бургас е магически град. Няма друг такъв в България

След получаването на грамотата от областния управител проф. Мария Нейкова, поетът Недялко Йорданов, бе така любезен да отговори и на няколко въпроса, зададени от журналистите, които присъстваха на официалната церемония.

 

 

- Г-н Йорданов, как се чувствате като съвременен будител? Олицетворение сте на бургаската поезия.

- Не се чувствам будител. Първо, много е хубаво, че в България има такъв ден на будителите. Всъщност, какво значи будител? Кой може да се нарече будител? Това е много високо звание и не може много хора да се наричат будители. Освен това много будители вече ги няма отдавна. А тези, които са останали, като че ли не вярват много в това, че могат да събудят хората. В интерес на шегата бих казал, че аз не се чувствам будител. По-скоро бих искал да бъда успокоител. Не да събуждам някакви чувства, защото тези чувства могат да бъдат ярост и омраза, а не само любов. Така, някак си да се опитам да успокоя хората с надежда, с това, че ще дойде по-добро време.

- През годините поезията ви как се променя?

- Поезията на един поет се променя според възрастта му. Не според това, че той променя разбиранията си, а просто природно човек остарява. Когато остарява, започва да мисли, че наближава финалът. Тогава започваш да гледаш другояче на това, което е минало, това, което е днес и това, което предстои. На предстоящото не бива да се гледа като край, а като ново начало. Аз си мисля: какво е животът – влизаш от едната врата – излизаш от друга и влизаш в друга стая. Вярвам в това. Затова не ме е много страх от финала.

- В Бургас има много творци, има уникални поети като Христо Фотев, Петя Дубарова – дали морето, атмосферата оказват по някакъв начин влияние? Защо в Бургас се раждат толкова много творци?

- Бургас е магически град. Няма друг такъв в България. Не го казвам, защото съм бургазлия. Не защото и баща ми, и дядо ми, и моят род е такъв - бургаски. Даже от моя род е имало два пъти кмет на града. Много е странно това – защо Бургас дава такива хора на българската култура. Ето, да кажем само двама артисти – Георги Калоянчев и Апостол Карамитев. Най-великите артисти. Да споменем страхотните художници Георги Баев, Стоян Цанев – няма ги вече и тях. Да не говорим колко много други артисти освен двамата, е дал Бургас. Театрални артисти. И поетите: такива поети като Христо Фотев и Петя Дубарова никой друг град няма и няма да има. Те са си бургаски поети. Такива са. Те са неповторими. Никой не може да им подражава, да прилича на тях. Да постигне някаква прилика. Те са уникати. Бургаски уникати. И не само защото морето е тяхна тема. Климатът на Бургас, въздухът е такъв. Той е пълен с поезия. Издадохме с Георги Райков една антология на бургаските поети. Някъде към 50 починали бургаски поети. Оказа се, че всички мои приятели ги няма. В крайна сметка и самият Георги Райков си отиде от този свят и аз останах самичък. Много странно усещане е това – всичките ти приятели да ги няма, а ти да останеш. Толкова много имена: Илия Буржев, Кольо Искъров, Стойчо Гоцев, Реджеп Кюпчу, Янаки Петров, Иван Благоев – всички тях ги няма. Но те са някак си в бургаския въздух, в спомените ни.

- Какво предстои да напише още Недялко Йорданов?

- Стана така, че аз никога не съм очаквал, че последните пет години ще пиша толкова често и ще публикувам във ФБ. Това е една проверка дали това, което пиша, интересува хората. Даже днес написах едно стихотворение, което публикувах. То се казва „Мелодията на тишината“. Оказва се, че все още хората се интересуват от поезия. И това ми дава кураж да се опитвам, доколкото мога, доколкото все още ми е бистър мозъкът, да пиша.

- Кажете нещо ваше, което цитирате с удоволствие.

- Бих казал:     

„Нека запазим във времето тежко

малко нещо от Бога и нещо човешко“.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и