Понеделник, 30 Яну 2023
    
Бургас

В навечерието на Деня на народните будители: Областният управител отличи изявени творци

  31.10.2022 17:27  
В навечерието на Деня на народните будители: Областният управител отличи изявени творци

Дона МИТЕВА

По повод Деня на народните будители областният управител проф. Мария Нейкова отличи с грамота представители на науката, общественици, дейци на културата, ученици – хора, които независимо от възрастта си и професионалната си насоченост, поддържат духа на обществото буден и жив. Сред тях са режисьорът, драматург, преподавател Симеон Димитров, поетът Недялко Йорданов и хорова школа „Милка Стоева“, във връзка със 75-годишнината на школата. Наградата получи Светла Стоева.

„Съвременните будители ги има за наше щастие, за щастие на Бургас, България и света. И за тях това е събитие днес. Аз, като областен управител, вярвам с цялото си същество, че така, както трябва да помним възрожденците и да им се възхищаваме  на всичко завещано от тях, така ежедневно трябва да обръщаме поглед към съвременниците си, каза  в своето приветствие проф. Мария Нейкова, областен управител на Област Бургас.

Поетът Недялко Йорданов бе категоричен, че иска да се чувства успокоител и затова всеки ден публикува по едно стихотворение в социалната мрежа, за да го прочетат хората и да се успокоят и да не губят надежда. Той благодари за отличието. Другият отличен творец, на който също творчеството не се събира във визитка е Симеон Димитров, който подчерта,че отдавна чака някой да каже, че нашата нация се нуждае от светли умове, които да водят обществото ни към ценности. „Иначе с тази икономика и битка за оцеляване сме в животинското царство. Само животните оцеляват, а ние се развиваме“, каза той

Отличен с грамота бе и четвъртокласникът от ОУ „Васил Априлов“ Лъчезар Томов.

Мария Демиева, жената, която има огромен принос към уязвимите деца и семейства в община Малко Търново, която има заслуга за тяхната социална интеграция и образованието им  също получи своето отличие. Тя подчерта, че се вълнува много, защото застава редом със Светла Стоева, Симеон Димитров и Недялко Йорданов и обеща да изненада всички с приказките, които са създали с децата в най-скоро време.

Грамота за активна доброволческа дейност, свързана с оказване на професионална помощ и подкрепа на деца и семейства в нужда, деца извън образователната система и такива жертви на насилие получи Камелия Станева, психолог и университетски преподавател.

Отличие за принос към образованието и просветата, иновативни подходи в  преподавателската дейност, активна работа в сферата на гражданското образование на учениците, възпитание в толерантност и човешки ценности бе връчено на Весела Христова, бивш преподавател в НЕГ „Гьоте“. От нейно име грамотата прие Петя Петрова, началник на Регионалното управление на образованието.

Удостоени с грамоти бяха и две читалища – отдавна надхвърлили  столетие:  НЧ „Димитър Полянов – 1862“ – Карнобат за неговата 160-годишнина и НЧ „Ангел Величков – 1902“ село Росен, община Созопол, за 120 –ата си годишнина.

За достойно представяне на XIIнационален събор на народното творчество в Копривщица 2022 и популяризиране на регионалното фолклорно богатство и традиции с грамота на областния управител бяха наградени 20 колективни и индивидуални изпълнители.

Домакини и гости бяха поздравени с изпълнения от ученици в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров".


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и