Понеделник, 30 Яну 2023
    
Култура

В Деня на Черно море! Връчват специална награда на името на писателя маринист Георги Ингилизов

  31.10.2022 13:44  
В Деня на Черно море! Връчват специална награда на името на писателя маринист Георги Ингилизов

Огромен интерес към литературния конкурс, чиито награди ще се връчат в Ахтопол

Силвия ШАТЪРОВА

 

Днес, в Деня на Черно море в Ахтопол ще бъдат обявени наградените участници в седмия национален конкурс „Морето“.

В тазгодишното му издание ще бъде присъдена специална награда на името на Георги Ингилизов, в памет на журналиста, писателя маринист. Наградата ще получи произведението, впечатлило най-силно журито независимо от жанра. Датата не е избрана случайно - в Деня на Черно море е и рождената дата на Георги Ингилизов. Той бе влюбен в морето бургаски интелектуалец, дългогодишен журналист, писател, имаше висок интелект и сетивност към изкуството във всичките му форми. Морето бе негова съдба и бе издигнато на пиедестал.

Журито в състав Митко Новков, Христо Карастоянов и Вера Петрова трябваше да разгледа и оцени творбите на над 214 автори.

В категория „Поезия“ са участвали 130 автори с над 320 творби.

В категория „Проза“ са участвали 84 автори, като някои от участниците са кандидатствали и с творби в двете категории. Това показва, че работата на журито тази година никак не е била лека. 

Морската тема присъства във всяка една от творбите. Морето заслужава своето силно и високо перо.

„Както и досега, наградите в конкурса ще бъдат придружени от изложба живопис и джаз концерт. Наш домакин ще бъде артистичното място в Ахтопол - "Галера ah Gallery". Наградите ще бъдат публикувани във фейсбук страницата на сдружение „Лумен“, казва организаторката Катя Съева. 

"НЛК се превърна в силно литературно събитие, очаквано както от млади автори, така и от утвърдени имена. Най-малките участници тази година са на девет години, а най-възрастният участник- на 86 години. За нас е важно качеството на творбите и имената, които участват“, заяви още Катя Съева.

През годините Сдружение „Лумен“, което стои зад конкурса, успява да го популяризира, има дори запитвания за участие и от чужбина.

Още приживе Георги Ингилизов заедно със сдружението слагат началото на Националния литературен конкурс.

Морето в творбите му не е само фон, то е вселена, пресечна точка. Морето не е само плаж, то е препитание, съзерцание, суровост, отрицание, любов, философия.

„Благородната среда създава добрите автори“. Така казваше Георги Ингилизов, който ни завеща морските преживявания и бушуващите текстове от своето творчество, наситено с ярки и вълнуващи събития, образи и сюжети. Бургаският журналист, писател и сценарист още приживе беше удостоен Националната награда за маринистика "Върбан Стаматов" за цялостния си принос в маринистиката.

„За да си морски човек не означава, че трябва само да живееш  край морето, защото много хора само битуват и живеят с гръб към него, независимо че се водят морски хора“, казва още Катя Съева.

Една от неговите идеи, която успя да осъществи, е Антология на българската маринистика, в която се събраха творби на писатели маринисти.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и