Неделя, 22 Яну 2023
    
Общество

Дебат: Защо МВР досега мълча за неефективните дръг-тестове?

  23.10.2022 13:51  
Дебат: Защо МВР досега мълча за неефективните дръг-тестове?

Какво следва след скандала с положителни такива на бургаски полицаи

Синдикат в системата призна проблема, иска други начини за проверка

В други държави шофьорите пишкат в чашка направо на пътя

 

Георги РУСИНОВ

 

Началото на седмицата в Бургас бе белязано със скандал, който набързо се превърна в национален. Служители на Областната дирекция „светнаха“ с положителни тестове за наркотици. Както писахме в предния брой на „Черноморски фар“, главният секретар на ведомството Петър Тодоров издаде заповед, с която всички служители в МВР ще подлежат на тестове за алкохол и наркотици. Причината – зачестилите случаи на хванати на пътя работещи във Вътрешното министерство под влиянието на алкохол и наркотици.

Бургас е първият областен град, в който се разбра, че служители са дали положителни тестове за наркотици. Синдикалистът Генади Тенев, който е заместник-председател в най-голямата синдикална организация в МВР – СФСМВР, излезе пред медиите да гаси пожари, запалени от ръководството на най-високо ниво във Вътрешно министерство. Пред националните телевизии той сподели, че това, което се случва, е абсурдно и че тестовете всъщност са отчели различни лекарства, които колегите му пиели заради стреса от работата в системата.

Обществеността обаче реагира остро на информацията за полицаи с положителни тестове за наркотици. Коментарите бяха обединени около това, че случващото се сега е абсолютно лицемерие от страна на МВР, тъй като години наред граждани са тествани със същите тестове и много от тях незаслужено са търпели репресивните мерки, които следват след отчитане на употреба на наркотици. Наскоро софийски адвокат успя да осъди МВР да заплати обезщетение на клиента й, който също е станал жертва на фалшиво положителен тест. Това е прецедент в България, който вероятно от тук нататък ще служи като пример в съдебната практика, която досега и без друго отменяше хиляди такива постановления, след като става ясно след дадени впоследствие кръвни проби, че „виновният“ е невинен. Обезщетение обаче за пръв път се заплаща по подобен казус.

Репортер на „Черноморски фар“ разговаря по темата със синдикалиста Генади Тенев, който не спести критики към МВР, както и с бургаския адвокат Калоян Кръстевич, който е много добре запознат с проблемните тестове, тъй като е представлявал не един или двама клиенти пред съда със съмнения за фалшиво положителни дръг-тестове.

 

Генади Тенев, зам.-председател на УС в СФСМВР: Тестовете да се сменят, това е пълен хаос

 

„Първо започвам с пояснението, че резултатите са първични, а не окончателни. Служителите в ОДМВР-Бургас са около 1600 човека. По първоначални данни, които имаме, установените първични положителни резултати са по-малко от 5 с тези проблемни тестове, за които през годините е доказано, че имат проблеми при административни и наказателни производства. Има една трайна практика през годините съдът да отменя актове, показвайки, че тези тестове отчитат и субстанции в някои лекарства като наличие на наркотично вещество. Меродавна след това е кръвната проба, а те досега са излизали отрицателни в повечето случаи. Така е и при колегите в момента, които са установени с положителни проби. Пробите за урина са им излезли отрицателни, очакваме и тези за кръвта да са отрицателни. През това време обаче служителите са подлагани на унижения. Сега са в болнични, отстранени от работа и в отпуска, докато не излезе крайният резултат от кръвните проби, които са им взети. Всичките те са с някакви лекарства, които дори си ги носят у себе си – кой за кръвно, кой за да може да заспива, кой за нерви“, заяви Тенев.

За резултатите от кръвни тестове понякога се чака 3 месеца.

„Има една наредба, която само тя регламентира нещата в страната към момента в това отношение. В нея са указани кои са лабораториите, които извършват такава експертиза и те не са много в страната. Сега обаче ще се случи следното нещо – ако се окажат служители с първоначална проба от полевия тест, би трябвало да им вземат и кръвна проба. Там се взимат две кръвни проби – една първа и една контролна. Втората контролна проба за наркотици, по тази наредба, трябва да се съхранява 12 месеца. Лабораториите ще се заринат с безумно много шишенца. Да не говорим колко ще им се натовари работата за няма-нищо“, каза синдикалистът.

Пълен хаос. Така определя Тенев случващото се в момента.

„Няма никакъв регламентиран ред в страната, по който да има възможност за такова тестване на работници от страна на работодател. Единствената законова възможност е Наредба номер 1 от 2017-а и тя е свързана с контрола на пътното движение. Там контролът, осъществяван от „Пътна полиция“, е уреден. Тестовете, с които се тестват водачите са същите, с които тестват сега и служителите. В момента няма ред. Министърът издаде едно разпореждане, с което вмени на различните дирекции в системата на МВР да създадат ред и условия за тестване. Те не са законотворци, за да създават такъв ред и условия, нямат правно основание. Отделно от това се даде възможност за поне 50 вида ред и условия, в които да се извършва тестването. Много по-лесно ставаше с една заповед от Министерството, с един ред и условия. Но и тя нямаше да е законова, защото няма основание. Основанието за такъв тест е записано в ЗМВР – за установяване на употреба на наркотични вещества. Такава наредба има обнародвана в „Държавен вестник“ юни тази година, но тя ще влезе в сила през февруари следващата година. В нея е установен такъв ред – кой тества, кога може да се тества, при какви условия, съхранение и т.н. В момента се прави някакъв хаос, даже се стига до абсурда на служители да се заявява те да ходели да си правят теста. Кое гарантира, че МВР после ще приеме този тест, кое гарантира и че служителят ще даде неговата кръвна проба. Затова са измислени тези ред и условия в наредбите – за да се гарантира, че взетата проба е на даденото лице. В МВР няма такова нещо в момента. Наредбата влиза в сила след три месеца и половина, какъв беше проблемът да се изчака и тогава да се тестват служителите при установени ясни правила? Никой нямаше да има нищо против“, уточни бургазлията.

 

Не се правят задължителните медицински прегледи

 

„МВР като работодател, както и всички работодатели, са задължени да извършват периодични медицински прегледи на служителите си. Такива не се правят в МВР. А ако се правеха, можеше да се контролират тези процеси. При едни такива медицински изследвания се взимат проба от кръв, проба от урина и подобни резултати за служители, употребяващи наркотични вещества, могат да излязат. А не да си играем на тестове и лакмуси. Но на МВР явно им е по-скъпо да правят медицински прегледи, отколкото да се хвърля вина върху служителите, защото точно това се случва в момента – унижения. Тя самата система се самоунижи и да не ни се сърдят на нас, че го оповестяваме това пред обществото, както и то да не ни се сърди, че чак сега го казваме. Нашата организация е била нетърпима към всякаква форма на дискриминация и незаконност и сме го доказали през годините с множеството протести, с които сме си търсили и правата. Затова бяхме и толерантни и работихме с МВР заедно по тази наредба, която влиза в сила от февруари. Това е един от малкото нормативни актове на МВР, който не сме обжалвали пред съда. Затова не може да ни се търси вина, че чак сега казваме това за тестовете“, продължи той.

Тенев заяви, че не служителите са крили, че тестовете са неефективни, а МВР.

„Административната и наказателната практика доказват, че са проблемни. МВР е страна по тези дела. Защо не се е говорило през годините? Ами, защото явно са били малко случаите на фона на сегашните. За много кратък период станаха много. Кой да реагира на гражданина, който е задържан, ако той не си потърси правата с адвокат? Който се е усъмнил и си е потърсил правата, той е спечелил. Но те са капка в морето и затова не придобиваха гласност. В момента се фокусира вниманието, защото МВР по принцип е омразен орган. В тази държава по принцип се мразим едни други. Сега в момента ситуацията е: „Нека гадните ченгета, дето на нас го правят, сега да видят на тях хубаво ли им е“. Само че този служител, който прави тестовете на пътя, не го прави по свое желание и не той си избира теста, с който да проверява. Той си има длъжностна характеристика и няма място за своеволия. Той не носи отговорност за този тест, а министърът, който ги е одобрил и екипът, който е около него. Така че МВР е знаело през годините за проблема с тези тестове, но са си мълчали. По каква причина, можем само да гадаем“, каза синдикалистът и добави, че поне от целия скандал практиката с неефективните тестове излезе наяве.

„Вече смятам, че ръководството на МВР трябва да си вземе поука и да разгледат как е в другите държави и какви тестове се ползват там. Само че е въпрос на средства. Но по-добре по-скъпи, но надеждни тестове, отколкото да продължава обществото да страда. От понеделник полицията се занимава със себе си, за да доказва колко е себедостатъчна. Създават се поредните проблеми от едни хора, които винаги ги създават и винаги са оставали в анонимност. Само че щетите от тези проблеми сега ще са върху служителите от МВР и върху обществото. Ние не сме спрели да го говорим. Това е правоохранителна система, служителите в нея отговарят за сигурността на всички. Те ако нямат нужната сигурност и условия, не се спазват правата им, за каква правова държава говорим? В момента правоохранителният орган нарушава правата на служителите за пореден път. 99.9% от работата на нашата организация е да искаме да се спазват правилата в държавата. Занимаваме се основно с нарушения на наредби и закони, за които не се търси отговорност от никого и за които МВР понася финансови щети от служители на МВР и морални, че са осъдени. Виновни няма“, поясни той.

 

Стресът в МВР

 

Тенев говори и за стреса сред служителите в системата, както и че именно той е причина за положителните тестове сега на колегите му.

„Имаме две изследвания, направени сред служителите в рамките на 10 години. И при двете служителите казват, че основният проблем не е от работата, а от самата система и унижението, което получават в нея. За 10 години не се е променила системата. Основният състав намаля през годините, а задълженията им се увеличиха. Повечето задачи, по-голямото натоварване, по-малкото почивки, повече извънреден труд водят до умора и стрес. Те се лекуват по няколко начина, независимо дали става въпрос за служител в МВР или някой друг. Те са: пороците – алкохол и наркотици; медикаменти; хобита. Винаги има хора, които се поддават на първите две. И тук идва отново въпросът за профилактичните прегледи, защото ако се правят такива, то тези неща ще излизат наяве“, обясни Тенев.

 

Адвокат Калоян Кръстевич: Най-после стана ясно, че го има този проблем

 

Скандализираната тема с проверките за алкохол и наркотици сред служителите на МВР изкара на дневен ред няколко проблема, за които от години се говори, но до решение не се стига. В Бургас има няколко положителни теста за наркотици. Полицаите твърдят, че са фалшиви и че са отчетени лекарства, а не наркотици. Адвокат Калоян Кръстевич неведнъж е коментирал точно такива случаи пред нашата медия. Сега отново го потърсихме за коментар, когато най-накрая този проблем придоби по-голяма популярност.

„Заповедта на главния секретар на МВР намирам за напълно основателна и уместна, защото у много от нас възникват съмнения за това дали служители, особено по-младите, не употребяват наркотици по време на изпълнение на служебните си задължения. Така че тази заповед за мен дори е закъсняла. Отдавна трябваше да има регламент и ред, по който те да се проверяват регулярно, а не инцидентно“, каза той.

Според него въвеждането на заповедта има и друг ефект, който той приветства.

„Така не само ще се установява дали служители на МВР са употребили алкохол или наркотици, но като цяло лъсна цялостната неефективност на използваните спрямо водачите тестове за наркотици, понастоящем те са Draeger Drug Check 5000. Докато слушах изказването на г-н Генади Тенев, аз установих, че той е недоволен от това, че служители на МВР ще се тестват с тестове, които били негодни и проблемни. Със същите тези тестове, обаче, от години се тестват всички водачи на МПС и огромен брой лица бяха подлагани на нечувани унижения, като претърсване и изземване в жилищата им, прекратяване на регистрацията на автомобил, отнемане на шофьорска книжка, задържане за 24 часа и „изтипосване“ в медиите. На служителите на МВР досега не им пукаше, че по този начин налагат репресия спрямо други лица, но в момента, в който този удар се стовари и върху тях, започнаха да се оплакват от тестовете и да настояват за тестване на кръв и урина наместо проверяване с Drug Check 5000. Признавам си, че откакто започнаха коментарите по темата, усмивката не е напуснала лицето ми – смея се първо на нелогичните изказвания на г-н Генади Тенев, а на следващо място - на абсурдното положение, в която изпадат същите тези служители, които иначе непримиримо санкционират граждани, чиито тестове са отчели положителен резултат“, коментира адвокатът.

Кръстевич не скри своите съмнения за това, че може да има и прикриване на резултати.

„Прочетох един шеговит коментар по темата и той гласеше, че това е все едно футболистите от един и същ отбор да се проверяват взаимно за допинг. Това е несериозно. Този тест трябва да се прави по начин, който изцяло да изключва съмненията за опорочаване на резултата. Самите резултати трябва да бъдат оповестявани публично, но пък ръководството на МВР няма интерес да оповестява, че негови служители са се провинили. Така че според мен и там ще има затаяване на истината. Употребата на наркотични вещества сама по себе си не е нещо, което е забранено от закона, но е забранена за служителите на МВР и може да доведе до реализиране на дисциплинарната им отговорност. Но ако същите биват проверявани и по повод управление на МПС, тогава за такива водачи възниква и наказателна отговорност. Трябва да се вземе предвид и това, че за тези предстоящи проверки се говори повече от 10 дни, пък това е достатъчно време за тези от служителите, които използват такива средства, за да спрат да ги приемат и да получат чисти резултати на проверките, които в никакъв случай не са изненадващо проведени“, поясни той.

Бургаският адвокат обясни, че не изключва вероятността положителните тестове на полицаи от Областна дирекция на МВР-Бургас да са фалшиво положителни.

„Забавното сега е, че жертва на тези тестове стават именно служители на МВР, защото досега „изгаряха“ гражданите. След няколко месеца се оказва, че всички репресивни мерки срещу тях са приложени неоснователно, тъй като кръвните изследвания показват, че не е установено съдържание на наркотици или упойващи вещества. Четох материал, че доскоро е отчитано, че около 20% от положителните тестове не са били потвърдени с резултат от лабораторно изследване, а впоследствие чувам и коментари, че през изминалата година процентът на фалшиво положителните тестове доближава 50%. Ако това отговаря на истината, то е направо скандално“, добави юристът.

Той алармира и за голям проблем със самите тестове за наркотици.

„Те са внедрени за употреба не като средство за измерване, което подлежи на редовен метрологичен контрол, а като лекарствен продукт, заради което те не подлежат на този контрол. Това е проблем. Използваните по този начин тестове са явно компрометирани и не съставляват достоверен начин за установяване на евентуална употреба на наркотици, тъй като виждаме, че възможността за фалшиво положителен резултат е изключително висока. На трето място, единственият пункт, по който съм съгласен с г-н Генади Тенев, е позицията му, че можело служителите на МВР да бъдат изследвани с проби от кръв или урина веднъж годишно. За мен веднъж в годината няма да е достатъчно и по-скоро трябва изследванията да се провеждат 2 или 3 пъти в годината, но съществува възможност на такива изследвания да се подлагат не само служителите на МВР, а и всички водачи на МПС. Казвам това, защото в никакъв случай не считам, че служителите на МВР са някаква социална прослойка, която не може да бъде проверявана със същите методи, с които се проверяват и останалите членове на обществото“, каза адвокатът.

Наскоро бе присъдено и първото обезщетение от български съд на гражданин за фалшиво положителен тест.

„От съдебната практика е видно, че когато пробата от теста или дрегера не бъде приета от водача, за достоверен се приема само този резултат, който е установен чрез лабораторно изследване. Докато този резултат не е наличен, не е нито основателно, нито правомерно спрямо този човек да се прилагат репресивните мерки, които се налагат в момента. Този, който наистина се дрогира и шофира, няма да спре да го прави и след като автомобилът му бъде спрян от движение, защото той ще се качи на друг автомобил. Намирам за резонно на такъв водач временно да му се задържи книжката до установяване на вината, както е при водачите с положителна проба за алкохол. Но когато е налице само едно съмнение, не е конституционно съобразно да се налагат всички репресивни мерки. Всеки е невинен до доказване на противното. Трябва да се промени законът и вероятно трябва да се помисли за друг метод за установяване на обстоятелството дали водачът е употребил наркотици, или не. Чувал съм, че в други държави ги карат да дават на място проба от урина. Според мен изследването на такива проби не би отнемало много време, а специализирани лаборатории има във всеки областен град“, завърши той.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и