Сряда, 18 Яну 2023
    
Общество

Първи изказвания: За какво ще работят партиите в новия парламент (ОБЗОР)

  19.10.2022 12:21  
Първи изказвания: За какво ще работят партиите в новия парламент (ОБЗОР)

Минути след откриването на новия парламент групите прочетоха своите първи декларации.

От ГЕРБ-СДС направиха заявка към другите, че очакват диалог в името на ново правителство.

„Все по-тежко започва да стои въпросът има ли смисъл от парламент и парламентарна демокрация, след като партиите не са в състояние да произведат управление на страната. Този въпрос очертава пътя към разпада на политическата система, а оттам и на самата представителна демокрация като такава. Резултатите от изборите показаха, че в България има огромно проевропейско мнозинство. Те показаха, че българите предпочитат стабилността пред експериментите”, заяви Десислава Атанасова.

Вторите по големина в новия парламент – „Продължаваме Промяната”, обещаха да отстояват своите искания и да държат на думата си.

„Нашите предизборни обещания са в четири области и независимо дали ние или някой друг предложи тези политики – ние ще ги подкрепим. Ще работим за това България да е уважаван и равнопоставен член на ЕС и НАТО. Всички ние дадохме дума да решим проблемите на хората и да започнем да градим отново тази България, за която си мечтаем. В този парламент ПП ще възстанови работата си оттам, откъдето беше спряна. Този път като конструктивна, предвидима опозиция”, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

От ДПС пък обявиха, че са готови на диалог.

„Ако политиците и партиите не си дадем сметка за опасностите пред страната ни и не направим необходимото да има диалог, рискуваме бъдещето на държавата. Отговорността ни трябва да е на ниво, за да се справим заедно. Правителство с ясна програма и срокове, с подкрепата на всички отговорни партии е път към успеха. Да седнем на масата на преговорите”, апелира председателят на Движението Мустафа Карадайъ.

Виновни, според „Възраждане”, за сложния път към съставянето на кабинет са именно депутатите.

„Уважаеми сънародници, ако вие с вашето негласуване, произнесохте смъртната присъда на българската фасадно-параванна демокрация, то евроатлантическата тълпа тук привежда тази присъда всеки ден. От тези хора ли очаквате да ви управляват? Очаквате ли да е добре и да поставят националния интерес на първо място?”, попита лидерът на партията Костадин Костадинов от парламентарната трибуна.

От БСП отново казаха „Не” на бъдещо управление с ГЕРБ-СДС. И очертаха четири важни приоритета, които очакват вниманието на народните представители. „Първо – благосъстоянието на българския народ. Второ – финансова стабилност и развитие на икономиката. Трето – безкомпромисна борба с корупцията. И четвърто – гарантиране на мир за българския народ и защита на неговото достойнство”, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Според „Демократична България” корупцията е основен проблем пред съставянето на редовно правителство.

„Това е четвърти парламент за 18 месеца, което е абсолютно безпрецедентна ситуация. Напът сме с голяма вероятност да отидем към следващи избори. Но не е само това. В България през това има служебно управление, което започва да изглежда не като изключение, а като част от правило, което се очертава”, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Новобранците в 48-ия парламент – „Български възход”, запазиха диалогичния си тон.

„Народът ни изпрати, за да търсим решения, а не да демонстрираме партиен егоцентризъм”, каза лидерът на формацията Стефан Янев. И допълни, че БВ ще се концентрират върху три основни теми - сигурност, справедливост и солидарност.

Източник: Нова ТВ


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и