Понеделник, 16 Яну 2023
    
Общество

Проверките на служителите в МВР за алкохол и наркотици – много въпроси, без отговори

  17.10.2022 17:14  
Проверките на служителите в МВР за алкохол и наркотици – много въпроси, без отговори

Главният секретар издаде заповедта след зачестили случаи в системата на пияни и дрогирани зад волана

 

Георги РУСИНОВ

 

От миналата седмица в МВР започнаха масови проверки за алкохол и наркотици сред служителите. Това съобщи предварително пред бТВ главният секретар на ведомството Петър Тодоров.

“Ще започнем на много места едновременно. Заповедта е дадена”, обясни той.

Поводът са зачестилите случаи на служители, хванати да шофират след употреба на наркотици.

Главният секретар обясни, че ако служител бъде хванат да шофира след употреба, ще бъде дисциплинарно уволнен. Подобно наказание се предвижда дори за отказ от тестване в такава ситуация, заяви той. Ако се установи, че служителят се явява на работа употребил, ще бъде отстранен и дисциплинарно наказан.

Подобно на други висши служители с дългогодишен стаж, Тодоров призна за сериозно пропуски в подбора на кадри. Той коментира, че проблемите със състава се трупат в продължение на десетилетия. Основните пропуски са обучението, възпитанието и контрола над служителите, обясни главният секретар.

Шофирането след употреба на дрога е само актуалният през последните дни скандал, свързан със служители. През последните няколко месеца обаче има поне два случая, които пораждат сериозни съмнения за качеството на работата. И за двата се разбра след тежки катастрофи със загинали.

Първо, в началото на юли при удар пред столичния хотел "Хемус" загинаха две млади жени. Обвиняемият за катастрофата Георги Семерджиев се оказа с дългогодишна полицейска протекция, в която по данни на МВР са участвали около 40 служители.

Преди дни пък на Околовръстното на София стана друг тежък ринцидент, при който загина французин. Шофьорът на другата кола – Димитър Любенов – даде положителни проби за алкохол и накотици. Той обаче обяви, че е дал 200 лв. на двама полицаи, за да го ескортират до къщи. Проверка на МВР показа, че служителите са карали зад него и след удара не са отишли да окажат помощ, а са чакали постъпването на официалния сигнал от тел. 112.

Репортер на „Черноморски фар“ потърси синдикалиста от Бургас Генади Тенев с коментар по темата за проверките в МВР. Той е заместник-председател на най-големия синдикат във Вътрешното министерство – СФСМВР.

„Подкрепяме тази мярка и доказателство за това нещо е, че единственият нормативен акт, който нашата организация не е обжалвала, е Наредбата за условията и реда за установяване на употребата и злоупотребата с наркотични вещества или техни аналози в Министерството на вътрешните работи . Смятаме, че такива тестове трябва да има в системата“, заяви той.

Според него обаче една част от случаите със служители, които са употребили алкохол, се преекспонират, тъй като те са настъпили в извънработно време на въпросните полицаи.

„Извън работното си място и време те са граждани. Нещата обаче се преекспонират и излиза, че служителите по време на работа употребяват алкохол и наркотици. Ние сме 50 000 и сме част от обществото“, посочи Тенев.

Синдикалистът изтъкна, че не трябва да се пренебрегва и забравя фактът, че тези установени случаи са установени също от служители на МВР, за които години наред се твърди, че са най-корумпираните, взимат подкупи и т.н.

„Ето още едно доказателство, че има както съвестни, така и несъвестни служители в МВР. Съвестните си вършат работата. Но не може да се слагат всички служители в МВР под общ знаменател, че всички употребяват алкохол и наркотици“, каза той.

Тенев обясни и разликата между това полицай да е в почивка, но в график на разположение, или да е извикан извънредно по време на почивката. Във втория случай служителят спокойно може да откаже на началника си, като му обясни, че е употребил алкохол. Ако обаче е в график на разположение, то не трябва да употребява алкохол, тъй като може да бъде извикан всеки един момент. Според него е възможно единият от случаите в София да касае именно извънредно повикване. Синдикалистът твърди, че трябва да се направи проверка по случая.

За останалите случаи той отбеляза, че на базата на многото проверки, които се извършват в страната от месец насам, е нормално да излязат.

„Пак казвам, 50 000 сме в системата. Но ако се разхвърлят на база на всички общо заловени шофьори след употреба на алкохол, то ще сме единици“, коментира още Тенев.

 

Изникват много въпросителни, свързани с проверките

 

Контрол задължително трябва да има, категоричен е той.

„Въпрос е вече кой ще го осъществява този контрол, кой има правомощия да го упражнява този контрол и има ли съответно възможност да се осъществява този контрол? С дрегери и дръг-тестове работят служителите от „Пътна полиция“. И тук изникват въпросите. Тези служители не са толкова много и ще могат ли да насмогнат да се занимават със служители на МВР? Тяхната дейност е контрол на пътното движение. Как ще се проверява служител, който не е участник в пътното движение? Тази разпоредба е изпратена до дирекциите и изниква въпросът кой ще упражнява контрол над директорите, главен секретар, политическо ръководство, защото те също са служители на МВР? Или по презумпция някой е преценил, че те не употребяват алкохол и наркотици?“, постави част от въпросите, които изникват след заповедта на главния секретар.

Друг проблем е със служителите на КАТ.

„Сега ние ще ги вземем да проверяват полицаите, а няма да си извършват задължението по контрол на пътното движение. Изниква и друг въпрос. Има ли достатъчно финансова възможност за тестове за наркотици, защото те са индивидуални. Ако приемем, че ще се насочат толкова много средства за проверка на полицаи, какво ще докажем? Ако е на работа след употреба на алкохол не е престъпление, а дисциплинарно нарушение. Когато се установяват водачите за алкохол до 1.2 промила е административно нарушение. Сега ще хвърлим материали, които се използват за установяване на административни нарушения за дисциплинарни нарушения на служители на МВР. Добре, да го направим, ама не стават стихийно така нещата. Нека да има контрол, но нека се разработи една добра концепция и да се правят регулярно проверките. Това е нормално и така трябва да бъде. Идва и друг абсурд. Гражданите се санкционират при употреба на алкохол над 0.5 промила и то като участници в движението, а сега с тези проверки и да е изпил една бира полицай, и да покаже 0.1 дрегерът – аут и да си отива. В никакъв случай обаче не оправдавам колеги, които злоупотребяват и мислят, че са над закона“, поясни синдикалистът.

За финал той даде един интересен пример и евентуален сценарий за абсурдността в цялата ситуация.

„Полицай извън работно време. Вкъщи си е. Изпил е една-две ракии и излиза да изхвърли боклука. Тогава го блъска кола. Това е ПТП и при едно такова служителите на КАТ проверяват и двете страни. И какво се оказва, че служителят на МВР е употребил алкохол и се е блъснал в колата? Така поне ще се преекспонира. За всеки един гражданин в тази държава има закони и конституционни права и задължения. Служителите на МВР не са по-различни, за тях никой не прави някакви изключения“, завърши Тенев.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и