Сряда, 11 Яну 2023
    
Общество

Уникална техника при операция на гръбначен стълб в „Сърце и Мозък“ Бургас

  12.10.2022 09:55  
Уникална техника при операция на гръбначен стълб в „Сърце и Мозък“ Бургас

Екипът по неврохирургия извърши 3D навигирана перкутанна биопсия от прешлен и последваща аугментация с костен цимент.

 

Методът бе приложен при 65 годишен пациент с патологична фрактура на Л3 прешлен и съмнение за миеломна болест. Хирургичният екип към отделението по неврохирургия с водещ оператор д-р Валентин Пелинков извърши 3Д навигирана иглена биопсия от прешлена и впоследствие аугментация на прешлена с костен цимент.

 

Вертебропластиката и кифопластика са минимално инвазивни перкутанни процедури, при които бързо полимеризиращ агент се инжектира в прешленното тяло с цел да се стабилизира засегнатото гръбначно ниво и да се намали степента на болката. Този вид лечение се прилага с голям успех при болезнени остеопоротични компресионни фрактури, лечение на силна болка причинена от инфилтриране на прешлените на гръбначния стълб от тумори, прешлени с нарушена структура.

Системата за навигирано интраоперативно образно водене в спиналната неврохирургия - SURGIVISIO е приложима за почти всички операции в спиналната хирургия.

Ползата при пациентите от използвания метод с описаната система е над 10 пъти подобрената прецизност ,особено при минимално инвазивните перкутанни процедури в спиналната хирургия.

Отделението по неврохирургия към Сърце и Мозък Бургас разполага с 2 високотехнологични операционни зали, оборудвани с най-модерна апаратура за неврохирургична оперативна дейност, някои от които нямат аналог в страната (уникален напълно роботизиран цифров микроскоп на фирмата Synaptive, Канада, последно поколение електронен операционен микроскоп на фирмата  ZEISS, Германия, и невроендоскопски системи за мозъчна и гръбначна хирургия на фирмите Aesculap и Joimax, Германия, 2-Д/3-Д система за навигирано интраоперативно образно водене в спиналната неврохирургия Surgivisio), както и ултразвуков аспиратор CUSA, С-рамо, високоскоростен електро-дрил Elan 4 на фирмата Aesculap за костни процедури и др. Операционните зали са снабдени както с общ неврохирургичен инструментариум за краниална мозъчна и гръбначно-мозъчна неврохирургия, операционни маси и мозъчни фиксатори, така и със специализирани сетове за минимално-инвазивно извършване на операции при мозъчни и гръбначно-мозъчни тумори и съдова патология, детска неврохирургия, шийни, гръдни и поясни дискови хернии, стеноза и други дегенеративни заболявания, чисто ендоскопска хирургия на черепната основа, транссфеноидални достъпи при хипофизни и параселарни тумори.

 

Възможностите на отделението обхващат лечението на максимално широк спектър от неврохирургични заболявания в рамките на общия профил на болница ,Сърце и Мозък‘ в Бургас като първични мозъчни и хипофизни тумори и вторични тумори (метастази), съдовомозъчна неврохирургия, функционална (болкови синдроми, краниални ризопатии като напр. тригеминална невралгия и лицев хемиспазъм, окципитална невралгия и пр.) и детска неврохирургия, хирургия на посттравматични и онкологични усложнения като вътрешна хидроцефалия, ликворея, подостри и хронични субдурални кръвни колекции,  спинална неврохирургия (болкови синдроми, шийни, гръдни и поясни дискови хернии, дегенеративна стеноза на лумбалния канал, различни видове сколиози и листези на прешлените формиращи гръбначния стълб, остеопоротични и патологични/онкологични гръбначни фрактури), хирургия на травматични увреждания на периферните нерви и др.

 

Можете да запишете час за консултация на телефон: 056 703 003

 

 

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и