Вторник, 10 Яну 2023
    
Малко Търново Общество

Игри на екологична тематика в ПП „Странджа“ и семинар „Напред към природата“ в зелената класна стая в местността „Марина река“

  11.10.2022 13:18  
Игри на екологична тематика в ПП „Странджа“ и семинар „Напред към природата“ в зелената класна стая в местността „Марина река“

На 09.10.2022 година се проведе третото планирано събитие на ФАР по програма „Младежи за околна среда“ на МОСВ. Приоритети на Програмата са въвеждане на принципите на кръговата икономика, ефективно управление на отпадъците в посока „нулеви отпадъци“, екологично и устойчиво земеползване, опазване чистотата на въздуха, горите и почвите, опазване на Черно море, реките и езерата на България, опазване на биоразнообразието.

Третата  дейност на ФАР се проведе в сътрудничество с младежката организация „Младежи говорят“, град Българово и средните училища в град Бургас и целеше да повиши екологичното възпитание и образование на младите хора, както и  мотивирането им  за включване  в екологични инициативи. Други цели бяха създаване на инициативи за опазване на околната среда и включване на младите хора в последващи дейности, както и създаване на навици за прекарване на свободното време в природата и нов тип забавление.

„Марина река - Живият музей на терциерна Европа” е уникална за България защитена образователна  местност и по протежение на която освен богатата информация могат да се видят основните горски хабитати на източния бук и източния горун, както и странджанска зеленика, безстъблена иглика, странджанско бясно дърво, колхидския джел и други дървесни видове.

В първата част на семинара бе  почистена  екопътеката  до зелената класна стая и се проведе образователна беседа за уникалността на Странджа планина, за нейното минало, настояще и бъдеще, както  и за  дървесните зодии на участниците. Основен лектор и планински водач на групата младежи беше Иван Камбуров, главен експерт „Биологичното разнообразие“ в ПП “Странджа“.

Във втората съдържателна част на семинара бяха проведени занимателни игри на екологична тематика, водещи до размисъл за възприятията на младежите и за равновесието в природата. Младите хора обсъдиха различни идеи за опазване на околната среда  и набелязаха бъдещи инициативи като периодично почистване на екопътеки, обучения за рециклиране, залесяване и създаване на екоклубове в отделните училища, където те липсват.

За пореден път се доказа тезата, че младите хора обичат досега с природата, изпитват възхищение от красотите ѝ и се включват въодушевено в инициативите за нейното опазване.

Следващите инициативи на ФАР по Програма “Младежи за околна среда“ предвиждат ремонтни дейности на изградената зелена класна стая в заслона на село Зайчар, обучение за устойчиво развитие  и работа с младежки групи на младежки работници и еко активисти.

 


 

Дейностите се изпълняват от СДО"ФАР" по програма "Младежи за околна среда" на Министерството на околната среда и водите чрез възлагане от РИОСВ Бургас.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и