Вторник, 10 Яну 2023
    
Спорт

Кръстосва ли робот английските терени, или феновете забравиха какво е истински футбол

  11.10.2022 10:51  
Кръстосва ли робот английските терени, или феновете забравиха какво е истински футбол

Георги РУСИНОВ

 

Тези дни във футболния свят се случва нещо, което не се е случвало от доста време насам. Норвежецът Ерлинг Халанд чупи всякакви рекорди с отличната си игра и изключителната си резултатност. За пример във Висшата лига на Англия, където от този сезон е играч на „Манчестър Сити“, Халанд е отбелязал 15 гола в 10 мача. Таранът на „гражданите“ бележи гол след гол и в Шампионската лига и едва на 22 години, вече има 28 попадения в турнира, смятан за мерило на най-големите и велики играчи.

Така! Дотук нищо ненормално – много добър млад играч, който е в страхотна форма, заслужено събира погледите на фенове от цял свят с играта си и похвали както от настоящи играчи, така и от легенди от близкото минало. Е, вниманието, което Халанд събира, далеч не е само от доброжелатели.

Полудели ли са английските фенове? Този въпрос изниква след като съвсем сериозна подписка с над 400 000 души, подписали се в нея, се появи на бял свят. Разписалите се хиляди английски фенове твърдят, че норвежецът Ерлинг Халанд е... робот! Да, точно така – робот! Това било единственото обяснение за невероятната игра на централния нападател и отбелязването на толкова голове.

Ако продължава с това темпо, то спокойно до края на сезона Халанд може да е отбелязал 50 гола, и то само в първенството. Това обаче ще се случи, защото от доста време насам наблюдаваме един млад играч, който (поне за момента) не е станал жертва на модерния футбол. Този, в който играчите са по-известни и богати от холивудски звезди, забъркват се в скандали, движат с манекенки и така нататък.

Виждаме един млад играч, който е отдаден на играта, защото я обича и това си проличава на терена. Трябва да отбележим заслуженото и на съотборниците на Халанд в „Манчестър Сити“, тъй като ако нямаше толкова много добри играчи около себе си, норвежецът едва ли щеше да бележи по 2-3 гола, че и повече във всеки мач. Гладът за голове на младата звезда обаче е налице.

Някак си изглежда, че привържениците са отвикнали от истинската игра, наречена футбол, и са свикнали прекалено много любимите им футболисти да се вживяват на филмови звезди, вместо да се стараят да са футболни такива. Нуждата от дълбок анализ на комерсиализацията в любимата на милиони игра е повече от необходима, защото когато феновете свикват с посредствени играчи, за които се харчат милиони, един Халанд, който просто играе и се забавлява от това, което прави, се вижда като робот на затъпелите маси.

Дали пък не става въпрос и за друго, освен глупост на феновете? Дали гордите албионци не могат да повярват, че толкова добър нападател от много време насам не е англичанин? Изглежда е така, тъй като Халанд бе атакуван още преди да започне сезона с новия си клуб. Той дойде като трансфер от германската Бундеслига, която феновете на Острова често определят като „селска“, „фермерска“ и т.н. По адрес на Халанд имаше коментари за добрата му форма още като играч на „Борусия Дортмунд“, че „във фермерската лига е нормално да се вкарват толкова много голове“.

Е, Халанд им показа нагледно, че и в „най-силното първенство на планетата“, както е определяна Висшата лига на Англия, може да бележи гол след гол, мач след мач. Когато обаче гордостта граничи с глупостта, се ражда петицията „Изгонете Ерлинг Халанд от Висшата лига, той е робот!“. В политкоректните времена всеки свикна, а и има право, да се жали от каквото си поиска – в случая от предполагаема „машина за голове“ – термин, доскоро приеман единствено като метафора. Цената на модерните времена и кенсъл културата, какво да се прави?


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и