Събота, 07 Яну 2023
    
Общество

Взрив срути частично Кримския мост, има жертви

  08.10.2022 16:36  
 Взрив срути частично Кримския мост, има жертви

Мощна експлозия разтърси Кримския мост. Той е важна снабдителна линия от Русия към окупирания Крим. Трима души са загинали. Според очевидци, се разнесъл гръм, който бил чут на километри от моста. Руските власти казват, че терористи са взривили камион на автомобилното платно. Той подпалил 7 цистерни от влакова композиция.

Не е ясно дали зад атаката стои Украйна. От офиса на украинския президент казаха загадъчно, че това било само началото. Освен практическо, взривяването на Кримския мост има и символно значение. Русия го превърна в една от емблемите на анексирането на полуострова. През 2018-та Владимир Путин лично подкара камион по съоръжението, когато се откриваше шосейната му част. 

Руското външно министерство заяви, че реакцията в Киев на огромната експлозия, която разкъса Кримския мост, свързващ анексирания от Москва Крим с континента, показва "терористичната природа" на Киев.

„Реакцията на киевския режим по унищожаването на гражданска инфраструктура показва неговата терористична същност“, написа говорителка на МВнР Мария Захарова в Telegram.

Руски медии цитират украинския президентски съветник Михайло Подоляк, според когото аварията на Кримския мост е "началото". "Крим, мостът, началото. Всичко незаконно трябва да бъде унищожено, всичко откраднато трябва да бъде върнато на Украйна, всичко руско окупационно трябва да бъде изгонено", написа Подоляк в профила си в Twitter. 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и