Неделя, 08 Яну 2023
    
Бизнес Бургас

Изградените трудови навици вече са предимство при наемане на работа

  07.10.2022 16:40  
Изградените трудови навици вече са предимство при наемане на работа

Дона МИТЕВА

Изискванията на работодателите стават все по-конкретни и точно посочени в обявите.

Наред с традиционното търсене, нищо че летният сезон свърши, за продавач-консултанти, всякакъв вид готвачи, сервитьори, работници кухня и т.н., се появяват и такива обяви за работа в складове и за дистрибутори.

Една такава обява гласи: „Търсим мотивиран, отговорен и с изградени навици за труд, служител - мъж, с минимум 5 години общ трудов стаж. Длъжността ще изисква от него получаване и завеждане на получени стоки, водене и проследяване на наличности в складова програма, подготовка на стока за изпращане на клиенти, комуникация с куриери, подготовка и водене на базови складови документи. Изисквания за основни компютърни умения, комуникативност.

Позицията е с материална отговорност. Предлагаме спокойна среда, обучение, 8-часов работен ден, с почивен уикенд, коректно заплащане и осигуровки. Предпочитание за военни пенсионери или с познания по електротехника/електроника”.

В друга подобна обява за работа пък се акцентира на чистото съдебни минало. В няколко други се подчертава, че умението за работа с касов апарат е предимство.

За да се акцентира върху подобни изисквания, явно работодателите са се сблъскали вече със сериозни проблеми в опитите си да си намерят добра работна ръка, щом се стига и до това – като условие да е поставено кандидатстващият за позицията да има изградени трудови навици.

Преди време шеф на смяна в охранителна фирма, обслужваща голям търговски обект, се беше оплакал, че негов служител, поставен на възлово място, си оставил радиостанцията и се прибрал удома, защото му се приспало. Това звучи като виц, но явно вицът се превръща в реалност и изградените навици за труд и дисциплина се превръщат в сериозно изискване за постъпване на работа, както и някои базови умения.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и