Четвъртък, 29 Дек 2022
    
Бургас

Паметен ден за Бургас! Откриха паметника на Бащата на града/СНИМКИ/

  29.09.2022 18:39  
Паметен ден за Бургас! Откриха паметника на Бащата на града/СНИМКИ/

Силвия Шатърова

Паметен е днешният ден за Бургас. От днес официално вече  градът има паметник на своя благодетел- Ал. Г.  Коджакафалията. Той се намира до бившето Сиропилиталище, което сега е училище, носещо неговото име.
Сагата с паметника е дълга, започната е преди много години и зад идеята през всичките години стоят различни бургазлии, известни общественици и родолюбци. Няколко задания за конкурси и различни процедури спъваха намерението. В крайна сметка преди четири години Ощинският съвет взе решение да има два паметника. Последваха конкурси за светския и бе одобрен проекта на склуптора Радостин Дамасков.

„Както всичко хубаво и трайно в Бургас се решава след спорове, така стана и с паметника. Такъв е Бургас-цветен и пъстър“, заяви кметът Димитър Николов.

Склупторът Радостин Дамасков не скри вълнението си, защото това е един от най-мечтаните му проекти.

На откриването присъства и три пъти правнучката на Коджакафалията- Росина Денева, която е на 12 години и учи в Математетическата гимназия.

Двамата откриха самият паметник, в  краката на Коджакафалията стоят гълъби, а той е седнал върху специален постамент. Пространстовото около него е оформено в градинка за отдих.

На събитието, което е знаково за града присъстваха и областният управител проф. Мария Нейкова,  историци, общественици, общински съветници и кандидати за депутати.

Хор „Милка Стоева“ изпълни химна на Бургас, освен него солисти на Ансамбъл Странджа допринесоха за атсмосферата.

Честит празник, скъпи съграждани! 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и