Четвъртък, 29 Дек 2022
    
Бургас Култура

Бургас отбелязва Европейската година на младежта

  29.09.2022 17:23  
Бургас отбелязва Европейската година на младежта

„Младежко биенале на изкуствата“ ще бъде сред основните събития за отбелязването на Европейската година на младежта – 2022 г., определена за такава от Европейския парламент.

Освен биеналето, Министерството на младежта и спорта, като национален координатор на инициативата, предвижда провеждането на многобройни прояви за отбелязване на Европейската година на младежта. Целта е младите хора от европейската общност да дадат своите идеи и в тях да се формира гражданска ангажираност към основните теми за развитието на общността.

„Младежкото биенале на изкуствата“ е финансирано от Европейската комисия по Договор за безвъзмездна финансова помощ № EAC-2022-0233 по проект „Европейска година на младежта, Национални координатори – България“, финансиран от Европейската комисия и със средства в рамките на бюджета на Министерството на младежта и спорта.

Идеята е в три български града да се проведе по едно събитие с творческа насоченост, което да предостави пространство на млади хора на възраст 15-29 години да създадат и представят своята артистична визия за дългосрочната Стратегия Европа 2050. Младите хора от цялата страна ще бъдат насърчавани да създават и представят творчески проекти в три категории: Визуални изкуства – фотография, живопис, графика, илюстрация, видео и др.; Театрални изкуства - спектакъл, театър и литературни произведения; Танцово и музикално изкуство.

Събитието, представящо творческите идеи на младите във вид на произведения на изкуството, е планирано за Бургас на сцената пред Морското казино в събота. Концепцията на събитието е младежи от цялата страна да представят своята визия под формата на картини, фотографии и др. Освен да посетят изложбата от проекти на млади творци, младежите посетители ще имат възможност да се потопят в творческа среда като нарисуват своята картина с визия за Европа 2050 под ръководството на художник професионалист, който да ги напътства.

За целта ще бъдат осигурени 20 работни места със стативи, платна и всички необходими художествени материали за желаещите, готовите картини ще бъдат в последствие изложени за продажба с изцяло благотворителна насоченост, а средствата ще бъдат използвани за насърчаване на млади таланти на град Бургас.

На сцената ще се даде възможност на млади таланти от областта да се изявят пред своите връстници.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и