Сряда, 28 Дек 2022
    
Избори 2022 Мнения

Водачът на Български възход за Бургас -Виолета Комитова:Във време на кризи ще работим за правителство

  27.09.2022 16:47  
Водачът на Български възход за Бургас -Виолета Комитова:Във време на кризи  ще работим за правителство

Вижте какво е нейното мнение за войната в Украйна

Силвия Шатърова

Ние ще работим за съставяне на правителство защото държавническото отношение изисква да има такова в момент, в който има  4 кризи- инфлация, високи цени на тока, газа, политически криза и война. Считаме, че трябва да имаме правителство. Не знам коя партия ще може да направи кабинет, но ако се състави правителство- ние ще го подкрепяме“, заяви  водачът на листата на Партия Български възход в Бургас -Виолета Комитова.  Кандидатите за депутати обобщиха резултатите от срещите си в предизборната кампания.
„Направихме кампания без лъжи, срещнахме се  с хората, оплакоха се както най-бедните, така и по-богатите, това е едната ми констатация. Втората е, че видяхме от нашите  опоненти приватизирани лъжи, една от които е, че Продължаваме промяната разкрили злоупотребите по АМ “Хемус“. Считам, че аз като служебен министър имах смелостта да кажа това на цялото общество“, заяви Комитова. Във вестник на ГЕРБ Ямбол, се обещавало, че партията ще работи за преодоляване на високите цени на тока. Комитова ги репликира задочно като заяви, че токът е започнал да поскъпва от 1 юли 2020 година, когато тогавашният министър не енергетиката Теменужка Петкова е обвързала българската енергетика към Международната борса за ток и една година по-късно токът рязко е поскъпнал.  „Тогава от служебното правителство попитахме ЕК и поискахме да можем  държавата  да субсидира гражданите и бизнеса, за да се преодолеят тези цени“, каза още Комитова. Тя допълни, че ще влезе в съюз с всяка политическа сила, която се реши да премахне поръчките ин хаус, които  водят  до назначаване на капиталисти.

Ние искаме да бъдем държавници, а не политици, не искаме да лъжем хората, каза още тя. Най-съмнителни са ми тези, които са упрвлявли дълго и са можели да го направят, но не са го сторили, допълни още Комитова. Според нея Български възход ще се бори за реализиране на дългосрочни задачи в обществото, като демографския проблем.
Едно от най-важните решения, които спешно стоят пред държавата е да се вкарат спешно промените в няколко закона, които касаят  средствата по Плана за възстановяне е устойчивост. Редовното правителство от декември до юли- седем месеца, не внесе нито една промяна в закони в Парламента,  за да подготви реформите и да се случи Плана.

„В регионалното министерство  има проект за саниране за 1 200 000 000 . За да се случи то, трябва да се промени Закона за етажната собственост, това са пет изречения. Аз  подготвих този текст, оставих го на г-н Караджов, и седем месеца редовното правителство и лично той не внесе законопроекта в НС. Без  тези промени никаква програма за саниране не може да тръгне“, заяви Комитова.

Като друг пример тя посочи, че има 300 млн. лева за ВиК проекти отново в Плана, които изискват отново промяна в Закона за ВиК, който отново не е внесен от редовното правителство.

Всички подготвени промени в  закони, които касаят Плана-светкавично трябва да се внесат в НС. За шест проекта в регионалноо министерство трябва да променим три закона“, категорична е тя.

По време на срещите си с хората, в по-горямата си част въпросите са били свързани с войната в Украйна и  цените на газа. Няма печеливши и щастливи  в тази война, представям си нейния край: „Украйна с много загубени животи, осъкатени семейства, унищожена инфраструктура, която ще се възстановява в следващите 30 години. Виждам една Русия, която ще изпадне в рецесия. Във война нито една икономика не излиза суха,  ЕС вече е в рецесия. Десет години няма да излезе от това.  Войната трябва да се прекрати час по-скоро с дипломатически средства“, казва още бившият регионален министър в служебното правителство на Стефан Янев.

Според нея щетите ще бъдат по-малки и по-лесно ще се преодолеят. Всякакви действия, които насочват към разгръщане на още война и разширяване на територията – означава повече рецесия в Русия и ЕС, повече жертви в Украйна. ЕС се разпада на парчета, защото едни държави си решават проблемите по един начин, други -по друг. Няма време за общи решения и може би това е целта на войната- да се разпадне ЕС, който пречи на едни други империи от други континенти“, казва тя.

„За и против Русия или Украйна е много вредно разделение в обществото. Всеки, който се опитва да раздели обществото е вреден за националните интереси“,  каза вторият в листата Стоян Грозев. Едва преди два дни той чул Кирил Петков да  казва дипломация, седем месеца нямаше нито едно движение в тази посока“, каза още той

 

Очаквайте за кои  местните приоритети ще работят кандидатите за депутати

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и