Петък, 23 Дек 2022
    
Общество

Мобилизацията в Русия: Разплакани семейства, тъга, прегръдки

  23.09.2022 08:26  
Мобилизацията в Русия: Разплакани семейства, тъга, прегръдки

Ден след като в сряда руският президент Владимир Путин разпореди частична мобилизация, за да подсили войските си в Украйна в социалните мрежи бяха разпространени видеоклипове с драматични сцени на разплакани семейства, които се сбогуват с мъже, заминаващи от центрове за мобилизация, предаде БТА като цитира АП.

На видео от източния сибирски град Нерюнгри се виждат мъже, които излизат от стадион. Преди се качат на автобусите, мъжете се прегръщат със свои роднини, чакащи ги отвън. Мнозина плачат, а някои закриват с длани устата си в проява на мъка. Един мъж държи дете до прозореца на автобус за последен поглед от заминаващия.

В Москва жени плачат, прегръщат и прекръстват мъже в друг мобилизационен център. Баща прегръща на раздяла 25-годишния си син и му казва: "Пази се". Младежът, представил се като Дмитрий, казва пред медиата "Осторожно новости" в "Телеграм", че не е очаквал да бъде призован и мобилизиран толкова бързо особено защото е студент. По думите му получил същата сутрин призовката да се яви в центъра в 15 часа и след като чакал час и половина, му било казано, че заминава веднага с останалите мобилизирани. После излязъл навън, за да се сбогува с роднините и приятелите си, съобщи АП.

Обявената частична мобилизация доведе до импровизирани протести в Русия, на които в сряда бяха арестувани най-малко 1332 души, съобщи Франс прес. По данни на руската правозащитна организация OВД-Инфо, само в Москва са били задържани най-малко 538 души, а в Санкт Петербург - 479. И в двата града има случаи на пребити участници в протестите. В 15 полицейски участъка в Москва на задържани мъже са били връчени повиквателни за мобилизация.


 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и