Неделя, 18 Дек 2022
    
Поморие

Поморие се съвзема след бедствието /СНИМКИ/ВИДЕО/

  18.09.2022 11:55  
Поморие се съвзема след  бедствието /СНИМКИ/ВИДЕО/

Община и държава заедно срещу удара на природата 

 

Буря Щорм с посока запад-изток, придружена с торнадо и проливен дъжд с градушка на 17.09.2022 г., в 17.05 ч. създадоха кризисната ситуация, поради която бе обявено частично бедствено положение за град Поморие и с. Лъка. Констатираните до момента щети са: паднали дървета, билбордове, указателни табели, ел. стълбове, огради, пейки. Най-критичните точки бяха на улиците „Крайбрежна“, „Проф. Стоянов“ и „Княз Борис“, бул. Яворов, пл. „Св.Св. Кирил и Методий“. Без ел. захранване все още са кв. Каменар и с. Лъка, поради паднали дървета върху външните електропроводи. Това докладва Павлин Новаков – главен експерт „Управление при кризи и отбранително мобилизационна подготовка“ в Община Поморие по време на днешното заседание на разширения състав на кризисния щаб в Поморие, в присъствието на областния управител на област Бургас проф. д.н. Мария Нейкова.

Областният управител проф. Мария Нейкова и кметът Иван Алексиев ръководят службите, утре ще се оценяват щетите по инфраструктурата/Снимка-пресцентър Община Поморие/

 

От EVN съобщиха, че град Поморие в момента е на резервно захранване от подстанция „Каблешково“. Причината е в скъсаните далекопроводи и спиране на работата на подстанция „Хоризонт“. „Направихме всичко възможно да възстановим ел. захранването на града още снощи, но ситуацията е изключително сложна. Ако не се възстанови работата на подстанция „Хоризонт“ в най-кратки срокове, зимният отоплителен сезон ще бъде проблемен за осигуряване на електричество за Поморие. Работим по авариите за кв. Каменар и с. Лъка“, каза още представител на енергодружеството.

По данни от представители на Полиция и Пожарна двете платна на главен път Бургас – Поморие, път Поморие – Ахелой, пътят към кв. Каменар, както и улиците на Поморие са разчистени от падналите дървета и са проходими. Няма пострадали и бедстващи хора.

 „Счупени лампи и скъсани жици са причината за липса на улично осветление. До края на деня то ще бъде възстановено на 60%“, съобщиха от обслужващата фирма.

„Благодаря за изключително бързата намеса на Спешна помощ – Бургас. Усилията ни днес ще бъдат насочени към почистване на уличната мрежа от клони и паднали дървета, възстановяване на уличното осветление и указване на помощ и съдействие на пострадали граждани.“, каза кметът Иван Алексиев. Той разпореди в тридневен срок да му бъде представен подробен доклад за състоянието на всички стълбове и дървета на територията на града, както и спешна проверка до края на днешния ден за състоянието на училищните дворове и сгради.

„Молбата ми е да продължите сериозната екипна работа до колкото е необходимо, за да можем да бъдем напълно спокойни, че действително положението е овладяно. Много е важно да сме сигурни, че там, където има паднали дървета, стълбове и пострадали съоръжения, по които тече ток, са безопасни. Лично ще съдействам за по-бързото възстановяване на падналите от бурята над 18 жерета и осигуряване на нормалното ел. захранване за общината.“, каза областният управител проф. д.н. Мария Нейкова на членовете на щаба.

„Добрият пример се дава в труден момент. Поморие даде пример как трябва да работят община и държава, в лицето на Областна управа – Бургас, което се изразява в постоянна комуникация, с много добра субординация и координация на всички действия, за което благодаря на проф. Мария Нейкова.“. Това каза кметът на община Поморие Иван Алексиев преди да приключи заседанието на общинския кризисен щаб.

Ако няма нови събития, частичното бедствено положение ще бъде отменено утре. На заседанието присъстваха още директорите на общинските предприятия – „Благоустройство, комунални и строително-ремонтни дейности“ и „Озеленяване, горско и селско стопанство“, управителят на МБАЛ Поморие, председателят на Общинския съвет, заместник-кметовете на Община Поморие и секретарят на Общината.

Снимките и видеото ни ги предостави наш читател

 

Изпочупени  прозорци на Гранд Хотел Поморие


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и