Петък, 16 Дек 2022
    
Крими

Нагли украински каналджии псуват и показват средни пръсти в съда

  16.09.2022 16:00  
Нагли украински каналджии псуват и показват средни пръсти в съда
Олег Корж и Демиян Дерелиев (на първата и четвъртата снимка от колажа) са агресивните украинци
  faragency.bg

Само в рамките на час Районен съд – Бургас изпрати петима чужди трафиканти в ареста

 

Георги РУСИНОВ

 

Украински мигранти – прави и корави мъже са намерили препитание, докато се укриват у нас от войната в родината им. Станаха каналджии и превозват нелегално мигранти от арабския свят.

Двама от тях – Олег Корж и Демиян Дерелиев показаха изключително арогантно поведение в кулоарите на съда, псувайки и показвайки средни пръсти на съдебните репортери, отразяващи заседанието, в което се гледа мярката им за неотклонение.

Двамата бяха изпратени в ареста от съдия Мартин Баев, който в зала им обясни, че това се налага тъй като са опитали да избягат от полицията при задържането им. Корж и Дерелиев дали абсурдното обяснение, че не знаели, че е незаконно да превозваш мигранти и че ги качили на стоп. За целта обаче те наели бус. Съдия Баев обясни още, че става въпрос за участие в добре организирана каналджийска схема с участници, както от България, така и от чужбина.

Тъй като двамата нямат постоянен адрес в България съдът прецени, че има реална опасност да се укрият. Точно минути след като съдия Баев им обясни, че в момента обществеността гледа с изключително лошо око на престъпленията с каналджийство, във връзка с трагичната смърт на двамата бургаски полицаи – Атанас Градев и Йордан Илиев, които бяха блъснати от сирийски каналджия, Корж и Дерелиев показаха благодарността си към българските граждани чрез псувни и средни пръсти към журналистите. За провокация не може да става и дума, тъй като репортерите стояха настрани, докато наглите каналджии бяха конвоирани от съда към ареста в Бургаския затвор.

Работният ден на съдия Баев обаче продължи с още две мерки за неотклонение на каналджии. Последваха още двама украинци – Андрий Дронов и Артур Шелаг. За разлика от сънародниците си, те показаха смирение в съда, като признаха вината си и изразиха съжаление. И те обаче посочиха, че не знаели, че е незаконно да превозваш мигранти. Дори поискаха от съда да покаже снизхождение към тях и да ги пусне. И двамата живеели под наем в Слънчев бряг.

Съдия Баев и тук бе категоричен, че налице са всички предпоставки за взимане на най-тежката мярка за неотклонение, а именно задържане под стража. В мотивите си в общи линии той посочи същото, което каза и на Корж и Дерелиев.

Дронов и Шелаг са задържани на 14 септември в бургаския квартал „Победа“, докато превозвали 15 нелегални мигранти, които посочили, че са от Сирия. Сред тях имало и непълнолетни, както и един малолетен. Чуждите граждани са били натъпкани в лек автомобил „Фиат“ и тежкотоварен автомобил „Пежо“.

Доказателство за изключително засиления мигрантски натиск към страната ни се вижда от натовареността на полиция, прокуратура и съд. В рамките само на час, съдия Баев трябваше да отсъди три мерки за неотклонение. След двете украински двойки последва и румънският гражданин Аким Бонкулеску. В кулоарите той се появи усмихнат, а в залата заяви, че много съжалява, както и че е баща на три деца. Румънецът също така бил осъждан за кражба в родината си. Няма адрес в България.

Представителят на Държавното обвинение обясни, че Бонкулеску трябва да бъде задържан, тъй като имало опасност да се укрие от правосъдието, след като няма постоянен адрес у нас. Дори и служебният му защитник заяви, че има достатъчно доказателства, че той е извършил престъплението, в което е обвинен и затова ще остави на съда да прецени каква мярка да му бъде наложена.

Припомняме, че за престъпления от този вид наказанието е затвор от 1 до 6 години и парична глоба. След смъртта на полицаите обаче у обществото се надигна огромно недоволство за ниските присъди, с които каналджии се измъкват, а някои от тях като украинката Алла Гарбар – с условни. Самата тя бе хваната в трафик на нелегални мигранти едва 15 дни след като се разминава с условна присъда от съда в Трън. Обществото настоява за по-тежки присъди за каналджиите, които всекидневно обикалят по пътищата на страната заради огромния натиск откъм границата с Турция.

Бонкулеску е друг пример за превоз на голяма група мигранти. Той е бил задържан от органите на реда на пътя Малко Търново – Бургас, превозвайки 44 нелегални мигранти, представили се за сирийци и иракчани. Те били натъпкани в кемпер с румънска регистрация.

Очевидно множество чужденци като украинци и румънци, а и не само, са превърнали каналджийството в доходоносен бизнес у нас поради възможността на правене на бързи пари и ниски присъди. Лошото е че в повечето случаи биват залавяни само шофьорите, но не и мозъците на организациите. Преди дни от Районна прокуратура – Бургас съобщиха за общо осем, задържани за до 72 часа каналджии, сред които четирима българи и по един гражданин на Молдова, Беларус, Италия и Сирия. От шестте образувани досъдебни производства става ясно, че са подпомогнати общо 62 нелегални мигранти да преминат територията на България в посока Западна Европа.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и