Сряда, 14 Дек 2022
    
Бизнес

Удължават програмата за настаняването на украинските бежанци

  14.09.2022 14:10  
Удължават програмата за настаняването на украинските бежанци

Удължават до 31 октомври програмата за украинските бежанци. „Хотелиерите решават как да процедират с украинските бежанци. Удължаваме програмата до 31 октомври, ще има време да се организира нова програма и да се настроят бежанците дали да се върнат в родината си или да останат по новата програма“, това заяви служебният министър на туризма Илин Димитров относно програмата за настаняване на украинските бежанци.

„Над 8 000 украински бежанци са намерили работа по Черноморието от 20 000 настанени. Все пак сезонът е към края си, затова се надяваме с удължаването на програмата да направим преход, за да може бежанците да намерят нова работа“, каза още той.

„Успяваме да наваксаме тази голяма пропаст, която имахме в началото на сезона. Печалбите ще бъдат ясни в края на сезона, когато видим какви са разходите, но като цяло имаше туристи това лято“, така обобщи летния сезон тази година министър Димитров. Служебният министър изрази надежда, че компенсациите за бизнеса ще продължат и занапред.

„В туризма следващият сезон се планира от тази година, което е много трудно. Невъзможно е да знаеш какви ще са цените догодина, за да планираш сезона“, каза той пред БНТ.

„Не говоря да се дават пари на калпак, това е много грешно. Говоря за една устойчивост като например твърда цена на тока, газа, което е много важно за зимните курорти в момента. Тези мерки или трябва да са с дългосрочна визия или няма да имат ефект“, коментира Димитров. Според министърът на туризма българското Черноморие не е скъпо.

„Има скъпи ресторанти, има и не толкова скъпи, всичко е въпрос на избор“, заяви Илин Димитров.

„Зимният сезон засега върви добре, използваме друга методика на рекламата. По думи на сръбския посланик, България никога не е била по-добре представена на чуждите пазари. Имаме 30% ръст на записаните туристи“, каза той.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и