Сряда, 14 Дек 2022
    
Бизнес Бургас

Фермери с тежка земеделска техника на протест по улиците на Бургас /СНИМКИ/

  14.09.2022 10:56  
Фермери с тежка земеделска техника на протест по улиците на Бургас /СНИМКИ/

Дона МИТЕВА

 

 Тежка земеделска техника - огромни трактори и камиони, от общините Бургас и Камено излезе на кръговото за Созопол. Над 50 машини се включиха вшествието. Фермерите от региона се присъединиха към протеста на зърнопроизводителите от 12 държави. В нашия регион протестите са освен в Бургас, и в Айтос и Карнобат. Организатори на протеста в национален мащаб са Национален съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) и Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Протестът е в две направления – от една страна, и най-вече, срещу нерегламентирания, безконтролен внос на зърно от Украйна, а от друга срещу част от изискванията в Зелената сделка. Настоява се за намаляване на строгите правила към земеделците.

Недоволството на зърнопроизводителите у нас е провокирано от липсата на ефективни действия от страна на националните власти за защита на българското зърнопроизводство и българските потребители във връзка със засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна.

„С цел да не пречим на гражданите и на интензивния трафик, който има в града, ние ще влезем от Горно Езерово до магазин „Мосю Бриколаж“, от там на кръговото за Созопол и ще излезем обратно за Горно Езерово“, обясни Илия Проданов, който е зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и фермер от Бургаски регион.  Едновременно с бургаското шествие земеделци, организирани от Николай Киров, председател на регионалния клон на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България извадиха техниката си в Айтос. В региона ще има протестно шествие и в Карнобат. Неговият начален час бе по-ранен.

Българските фермери, участващи в протеста, се обединиха  под лозунгите – „Без фермери няма прехрана“, „Фермери за бъдеще“, „За чиста българска храна“, „Българска храна без ГМО, остатъчни пестициди и радиация“, „Екология – да, фалити – не“.

НАЗ и НСЗКБ настояват европейските „солидарни коридори“ за износ на украинското зърно да преминават транзит през Република България и да достигат до държавите - членки на ЕС, които са нетни зърнени вносители, както и до трети държави, застрашени от продоволствена криза. Изискват активирането на извънредните мерки срещу смущения на пазара и използването на Резерва за кризи в селскостопанския сектор на ЕС.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и