Вторник, 13 Дек 2022
    
Бургас

Преди началото на учебната година: Най-търсени са учителите по физическо

  13.09.2022 11:22  
Преди началото на учебната година: Най-търсени са учителите по физическо

Слух постави в битка за едно работно място осемдесет души

Дона МИТЕВА

Слух преди началото на учебната година постави в битка за едно работно място близо осемдесет души в бургаско школо, и то в „Меден рудник”. Запознати обаче твърдят, че реално те са не повече от 15-18 човека, и то за градските позиции, докато за селата кандидатите са кът. Факт е, че в последните години, откакто заплатите на учителите нараснаха, интересът към тази професия, дълги години неглижирана, порасна.

„Има доста желаещи да станат учители, както има и движение от селото към града. Колеги, които са работили доста време в по-малките населени места на областта, правят постъпки да се преместят в Бургас. Така броят на вакантните места си остава същият, но те се изтикват към периферията на областта, където особено младите хора нямат желание да ходят.

Мога да кажа, че както миналата година, така и тази търсенето на учители по физическо възпитание и спорт е доста голямо. Хубавото е и това, че има голям интерес към тези работни места. Много от спортистите, които прекратяват активната си дейност и имат педагогическа специалност се насочват към училищата. Така че търсенето и предлагането са много големи. И това е логично, защото в училищата има поне по двама-трима преподаватели по спорт, че и повече. Всеки клас има по три пъти седмично часове. В зависимост от броя на паралелките в едно училище се определя и броят на учителите по физическо възпитание и спорт.

Резонно другите доста вакантни места са на учители за начален етап”, коментира Константин Янков, който е лидер на СБУ в Бургас. Неговите констатации са на базата на проведени множество разговори с директори на училища не само в Бургас, но и в региона.

При проверка в сайта на Регионалното управление на образованието, където директорите обявяват свободните работни места в училищата, които управляват, става ясно, че също се търсят, но по-малко учители и по другите предмети като математика, информатика, български език, история. А в училище „Добри Чинтулов”, където се има музикални паралелки, се търсят преподаватели по акордеон, пиано и други инструменти. Има и търсене на учители на непълен норматив, както и такива по специални предмети в различните професионални гимназии.

По-високите минимални заплати на педагогическите специалисти влязоха в сила от 1 септември тази година. В 71 брой на "Държавен вестник" е обнародвана Наредбата за изменение на Наредба номер 4 от 2017 г. за нормирането и заплащането на труда в образованието. Според приетите промени минималното заплащане за учител, възпитател, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, треньор по вид спорт, рехабилитатор на слуха и говора, ръководител на направлението "Информационни и комуникационни технологии", става 1486 лв.

Старши учител и старши възпитател ще получават най-малко 1533 лв., а заплащането за главен учител и главен възпитател ще е 1592 лв.

Минималната заплата за директор на училище става 1810 лв., а на заместник-директорите вече е 1675 лв.

Министерството на образованието и науката съобщи на 20 юли тази година, че най-малко 1486 лв. ще получават учителите от 1 септември 2022 г.

„Искам да подчертая, че това в никакъв случай не е увеличение с 25%, сравнено със средната работна заплата в страната, както се информира. В момента увеличенията са със 17 - 18% над средната заплата. 1760 лева е средната работна заплата в страната по официални данни. Средната учителска заплата от 1 септември е 2032”, коментира Янков.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и