Понеделник, 12 Дек 2022
    
Бизнес

Бургаски фермери се включват в голям европейски протест

  12.09.2022 14:01  
Бургаски фермери се включват в голям европейски протест

Дона МИТЕВА

Зърнопроизводители от 12 държави, сред които и България излизат на протест на 14 септември. Те изкарват тежката техника на улицата. В нашия регион протестите ще бъдат в Бургас, Айтос и Карнобат. Организатори на протеста в национален мащаб са Национален съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) и Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Протестът е в две направления – от една страна, и най-вече, срещу нерегламентирания, безконтролен внос на зърно от Украйна, а от друга срещу част от изискванията в Зелената сделка. Настоява се за намаляване на строгите изисквания към земеделците.

Недоволството на зърнопроизводителите у нас е провокирано от липсата на ефективни действия от страна на националните власти за защита на българското зърнопроизводство и българските потребители във връзка със засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна.

Датата на протеста не е избрана случайно – на този ден в столицата на Чехия – Прага, заседава Съветът на земеделските министри.

„С цел да не пречим на гражданите и на интензивния трафик, който има в града, ние ще влезем от Горно Езерово до магазин „Мосю Бриколаж“, от там на кръговото за Созопол и ще излезем обратно за Горно Езерово“, обясни Илия Проданов, който е зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и фермер от Бургаски регион. Шествието ще се състои между 10.00 и 11.00 часа. По същото време земеделци, организирани от Николай Киров, председател на регионалния клон на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България ще извадят техниката си в Айтос. В региона ще има протестно шествие и в Карнобат. Неговият начален час е 9.

На онлайн среща, проведена между най-големите земеделски организации в 12 държави в ЕС, лидерите са взели единно решение за всеобщия протест. В срещата са участвали представители на 12-те държави от инициативата „Три морета“ – България, Австрия, Хърватска, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Българските фермери, участващи в протеста, се очаква да се обединят под лозунгите – „Без фермери няма прехрана“, „Фермери за бъдеще“, „За чиста българска храна“, „Българска храна без ГМО, остатъчни пестициди и радиация“, „Екология – да, фалити – не“.

НАЗ и НСЗКБ настояват европейските „солидарни коридори“ за износ на украинското зърно да преминават транзит през Република България и да достигат до държавите - членки на ЕС, които са нетни зърнени вносители, както и до трети държави, застрашени от продоволствена криза. Изискват активирането на извънредните мерки срещу смущения на пазара и използването на Резерва за кризи в селскостопанския сектор на ЕС.

Фермерските протестни шествия се очаква да има освен в Бургас, също във Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и