Неделя, 11 Дек 2022
    
Бизнес

Евелина Пулева, туроператор: Пълен хаос е на турската граница

  11.09.2022 11:26  
Евелина Пулева, туроператор: Пълен хаос е на турската граница

Лицензирани автобуси висят с часове

„Пешаци“ изпреварват всички

Дона МИТЕВА

Преминаването в Турция с туристически автобуси се превърна в истинско изпитание на нервите на туроператорите. Особено през ГКПП Малко Търново. Големите возила се налага да се редят на обща опашка с всичките автомобили на гастарбайтери и на семейства, тръгнали на шопинг от другата страна на границата. И не на последно място, да преодоляват и тарикатите – пешаци, които преминават границата, потътрили куфари и раници.

„Турците си защитават своите автобуси и ги пропускат, нашите, с които искаме да влезем с туристи - чакат заедно с леките автомобили в една колона.

В разговор разбрах, че за турците това било държавна политика да пропускат и обработват бързо техните автобуси. А това, че ние отиваме с група българи и тези нашите хора пазаруват и оставят средства в тяхната икономика, не ги интересува. Питам се за сетен път защото няма ред както в другите страни – в отделна лента да се обслужват само автобуси, а в друга - коли. Не знам колко писма писахме до къде ли не и резултат - нулев.

Неведнъж съм била свидетел как всички турски фирми, превозващи по линиите, минават, а българските автобуси чакаме по 5-6 часа“, разказа Евелина Пулева, туроператор и зам.-председател в Бургаска регионална туристическа камара.

Тя не скри, че за първи път не е успяла да изпълни програмата си с туристите за първия ден от пребиваването в Истанбул, защото времето, предвидено за различни мероприятия, е изядено от висенето на границата.

„От месеци вие отразявате плачевната ситуация, но никой не предприема никакви действия. Отделно от това сивият сектор процъфтява съвсем "легално". Вече има трафик на хора, които преминават пеша през границата с куфари  и допълват картината на хаоса“.

Става дума за това, че „предприемчиви“ нашенци карат на черно руснаци, а и други граждани, които трябва да си хванат самолета от летището в Истанбул до границата и въпросните хора преминават като пешеходци в Турско, където ги чака друг транспорт, за да ги закара до крайната точка.

„Дори паркинги са направили за добро обслужване, будка да си извикаш такси, пейка да изчакаш от турска страна има“, разказва Пулева.

А превозвачите с лицензи, интербуси, съвестни данъкоплатци стоят и чакат на опашки с всички останали. В същото време тези, които возят на „черно“, защото все „карат свои роднини, и приятели“, печелят.

Пулева е убедена, че при това безкрайно висене на екскурзиантите по границата и неизпълнение на предварително обявената програма със сигурност ще доведе и до разочарование на онези, които са свикнали да бъдат обслужвани от лицензирана фирма, и отлив от услугата.

И тя се пита: „С колко шофьори трябва да караш до Истанбул, за да изминеш разстоянието от Бургас до мегаполиса, което е 350км. Но пък има ограничение за часовете за шофьора! Нормално ли е туристически автобуси да стоят и чакат с по 50 човека трансфераджиите да стоварват ежеминутно "пешеходци", които да изпреварват всички?“.

Иначе министър Илин Димитров се хвали, че това лято изходният туризъм бележи ръст.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и